Mindent a tavaszi fáradtságról
Biológiai óránknak ezekben a hetekben kell átállítania magát a téli időszámításról a tavaszira. Ez nem könnyű feladat, de sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb fáradtsággal járjon. Az alábbi cikkben Dr. Kóczán István belgyógyász több tucatnyi, egyszerű módszert is ajánl majd ehhez. Elsőként azonban tudjuk meg, vajon miért lehet, hogy az annyira várt jó időt sokan fásultan fogadjuk.Testünk keményen dolgozik
A kutatások azt mutatják, hogy a tavaszi fáradtság kialakulásában belső és külső változások egyaránt szerepet játszanak. Szervezetünk minden változásra érzékenyen reagál, márpedig a most zajló évszakváltás igencsak bővelkedik ezekben: hosszabbakká válnak a nappalok, egyre több a fény, magasabb a hőmérséklet, nő a páratartalom, aktívabbá válunk, ez pedig megnövekedett energiaigénnyel jár. Azért, hogy mindehhez alkalmazkodni tudjunk, testünk keményen dolgozik, ráadásul úgy, hogy tél végére általában immunrendszerünk is meggyengül, s így a védekezés is nagyobb terhet jelent számára.

Változik a hormonháztartás
A fáradtságérzet kialakulásában jelentős szerepe van a hormonháztartás szezonális ingadozásának is. Éberségünkre, illetve bágyadtságunkra például a melatonin van különösen nagy hatással. Ebből, az alváshormonnak is nevezett anyagból télen a rövidebb nappalok, a kevesebb természetes fény hatására többet termel a szervezetünk, amint azonban rövidülnek az éjszakák, csökken a szintje, s ez átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét ritmusában. Ezzel szemben a szerotoninból (boldogsághormonból), valamint a dopaminból (jutalomérzésért felelős ún. motivációs hormonból) a téli fény-, illetve mozgáshiány miatt jelentős hiányunk lehet, ami a jó idő beköszöntével ugyan lassan pótlódik, de addig is örömtelenséget, átmeneti depressziót válthat ki.
Kiürülnek a tartalékok
Az erőtlenség oka lehet továbbá a vitaminhiány, a szervezet tápanyagtartalékainak kimerülése is. Hazánkban is komoly gond például, hogy tavaszra sokaknál a kritikus szint alá esik a D-vitamin szintje. A hideg hónapokban megszokott étrend, a zsírban gazdag, kalóriadús, ugyanakkor kevés friss gyümölcsöt és zöldségfélét tartalmazó étrend miatt testünk közel sem kapja meg azt a mennyiséget ezekből a fontos tápanyagokból, amelyre szüksége lenne.

Jellemző tünetek:
étvágytalanság
állandó fáradtság
koncentrációs képesség csökkenése
alvási zavarok
fejfájás
ítélőképesség romlása
megváltozott érzékelés
lassú reflexek, hosszabb reakcióidő
a motiváció hiánya
memória gyengülése
rossz hangulat, szorongás
Mindemellett hajlamosabbá válhatunk például a fertőzésekre, tapasztalhatunk emésztési zavarokat és vérnyomás-ingadozást is.
Forrás: Blikk