Minden, amit tudni érdemes a spirulináról
2021-04-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az algák egészségre gyakorolt hatása már bizonyított tény, ami elsősorban rendkívül magas és sokszínű tápanyagtartalmuknak köszönhető. De mire jó tulajdonképpen ez az érdekes nevű, kék színű alga?

Az úgynevezett superfood-ok listája igen hosszú. Ezek az ételek általában helyi forrásokból beszerezhető termések, bogyók, lenmag és diófélék. Közülük is manapság az egyik legközkedveltebb a chia mag és az acai bogyó. Egyre gyakrabban hallunk azonban a spirulináról is, ami állítólag nem csak erősíti az immunrendszert, de megelőzheti a daganatos megbetegedést is.

Mi is tulajdonképpen a spirulina?

Ez az alga az egyik legrégebbi élőlény a földön. A kék és zöld algák nemzetségébe tartozik, és köznyelven mikroalgának vagy édesvízi algának is nevezik. Ma elsősorban a zöld turmixok összetevőjeként ismerhetjük, vagy por és tabletta formájában étrend-kiegészítőként árusítják.

Hatása az egészségre

Egyes kutatások szerint a spirulina algák fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Ez nem csoda, ugyanis a tápértéke más élelmiszerekkel összehasonlítva rendkívül magas. Ez a csodaalga többek között megakadályozhatja a szívrohamot, a benne található antioxidánsoknak köszönhetően pedig öregedésgátlóként is működhet. Ezenkívül erősítheti az immunrendszert, amelynek pozitív hatása lehet a daganatos megbetegedés megelőzésére, és enyhítheti az allergia, valamint a cukorbetegség tüneteit is. Az egyetlen probléma a spirulinával kapcsolatban, hogy ezek a hatások még mindig nincsenek hivatalosan elfogadott tanulmánnyal alátámasztva.MIT TARTALMAZ?

Nem kérdés, hogy a spirulina összetevőinek listája lenyűgöző. Fontos táplálkozási szempontokat kell azonban figyelembe vennünk, mielőtt elkezdenénk fogyasztani!

Fehérje

A spirulinát az egyik fehérjében leggazdagabb tápláléknak tartják, ugyanis az alga összes tápanyagtartalmának 60 százaléka fehérje. Ez a fehérje ráadásul minden esszenciális aminosavat tartalmaz, ezért „teljesnek” tekinthető, ami meglehetősen szokatlan a növényi fehérjeforrások esetében.

Sajnos azonban a valóságban ez nem olyan jó, mint ahogy hangzik, mivel a legnagyobb adagban sem tudja fedezni a napi fehérje szükségletünket – sem tabletta, sem por formájában. Ehelyett sokkal jobb teljes kiőrlésű termékeket és hüvelyeseket fogyasztani, ezek ugyanis kiváló minőségű fehérjéket tartalmaznak. Étrend-kiegészítőként való használata ellen azonban semmi nem szól.

B12-vitamin

A fehérjetartalom mellett nagyon magas a spirulina vitamin-, vas-, kalcium-, szelén- és magnéziumtartalma. Különösen a vegánok támaszkodnak a kék algára a benne található B12-vitamin miatt, mivel ez a vitamin egyébként csak az állati eredetű termékekben található meg.

Fontos még tudni, hogy a spirulina nagyrészt inaktív formában tartalmazza a B12-vitamint, ami azt jelenti, hogy nagy részét a szervezet nem tudja feldolgozni. Ugyanez vonatkozik a benne lévő vasra is. Rengeteg egészséges alternatíva van azonban utóbbira, például lenmag, hüvelyesek, hús vagy zabpehely formájában.

Öko egyensúly?

Bár az tény, hogy a spirulina sok jó összetevőt tartalmaz, az egészségre gyakorolt ​​pozitív hatásait még tudományosan nem igazolták. Ezen kívül, hasonlóan a chia maghoz, a matcha-hoz és társaihoz, a spirulina is bekerült az importált superfood-ok sorába, ami az ökológiai egyensúly szempontjából nem ideális. Ennek ellenére természetesen semmi nem akadályozza meg, hogy kipróbáljuk a spirulina hatását, vásárláskor azonban figyeljünk, hogy a termék európai legyen.

Forrás: Activebeauty