Milyen munka illik a személyiségtípusomhoz? - 1. rész
2021-12-03  /  Szerző:   /   Tudtad-e?

Milyen munka illik hozzám? Benned is felmerültek már ez a kérdés? Ha igen, és kíváncsi lennél egy válaszra, akkor olvasd el a Cvonline.hu legújabb cikkét a témában! Az MBTI személyiségtípusok alapján elmondjuk, milyen személyiséghez milyen munkák passzolnak!

 

MBTI személyiségtípusok?

Napjainkban a legnépszerűbb személyiségtípusokkal foglalkozó rendszer az MBTI. Neve a "Myers-Briggs Type Indicator" rövidítést takarja (magyarul Myers-Briggs Típus Mutató). Myers és Briggs Carl Jung pszichológus és pszichiáter munkássága alapján dolgozta ki ezt az összetett tipizálást, ami 16 csoportba osztja a személyiségeket, négy szempont alapján. Ezek a szempontok:

 • Introvertált(I)/Extrovertált(E): Avagy, milyen a hozzáállás a társasági élethez. Az introvertáltak jobban szeretnek egyedül lenni, maguktól csinálni dolgokat, míg az extrovertáltak a társasági életet preferálják. Fontos, hogy az introvertáltság nem zárja ki azt, hogy valakinek nem lehet társasági élete, az extrovertáltság pedig azt, hogy nem szeret magában is időt tölteni az illető.
 • Realista(S)/Intuitív(N): A valóság felfogása történhet ésszerű (realista) vagy ösztönszerű (intuitív) módon. Előbbi esetben inkább a kézzel fogható, konkrét dolgokon, utóbbi esetben pedig a megérzéseken és az elméleteken van a hangsúly.
 • Logika(T)/Érzelem(F): A döntéshozás történhet logikus és racionális érvek alapján, vagy elvi, meggyőződéses, esetleg érzelmek által vezérélt alapon. Nyilván ha valaki például "Logika" kategóriába kerül, az nem zárja ki azt, hogy sosem hoz elvek alapján döntést.
 • Tervezés(J)/Spontaneitás(P): A tervezéshez, feladatok elvégzéséhez való viszony tekintetében egy ember lehet tervező, vagy spontán. A tervező emberek előre megfontolják minden részletét annak, mit és hogyan fognak csinálni, míg a spontán emberek rögtönző képességeikre hagyatkoznak.

A személyiségtípusok nevei négy betűből állnak. Válaszd ki az inkább rád jellemző tulajdonságot a fenti négy szempont mindegyikéből, fentről lefelé haladva, nézd meg a betűjeleket (nekem például ENFP) – és már meg is kaptad a Te személyiségtípusod nevét! Ha biztosra szeretnél menni, akkor tölts ki egy a neten található MBTI tesztet, például itt.

Természetesen, mivel a rendszer tipizáláson, általánosításon alapul, ezért megeshet, hogy valaki jobban valaki kevésbé érzi magáénak a saját típusa jellemzőit – bár az MBTI népszerűsége épp abban rejlik, hogy többnyire be tudják sorolni magukat az emberek.

 


INTP – "Tervező" személyiségtípus

A "Tervezők" introvertáltak, akik megérzéseikre hallgatva élnek, elméletben vannak igazán otthon, logikusan gondolnak, és tervezés helyett inkább improvizálnak. A lehetőségek tárházaként tekintenek a világra, figyelik, mit hogyan lehetne jobbá tenni, fejleszteni, elméleteket gyártanak, becsülik a tudást. Leginkább olyan munkák felé vonzódnak, ahol saját maguk főnökei lehetnek, és önállóan tudnak dolgozni. Több ilyen típusú ember is található a tudományos élet nagyobb szintjein. Kutatási vágyuk mellett kreatív vonal is jellemzi őket. 

 • Személyiségre jellemző munkák: webmester, történész, rendszermérnök, matematikus, filozófus, képregény-szerkesztő, kiadvány-szerkesztő, orvosi kutató, szoftverfejlesztő
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: szociális munkás, vendéglátós, emberi erőforrások szakértő

 

ENTP – "Vitázó" személyiségtípus

Főként az őket körülvevő világ megértésére koncentrálnak, gyorsan képesek megérteni dolgokat, összefüggéseket, tipikusan "a jelenben élnek". Rugalmasak és jó az alkalmazkodóképességük, sok dolog érdekli őket, és sok dologhoz is értenek, könnyen válnak polihisztorrá. Döntések helyett az új lehetőségek készítésével foglalkoznak.

 • Személyiségre jellemző munkák: diplomata, tanár, politikus, producer, tanácsadó, de műszaki érdeklődés esetén bármilyen mérnöki szakma is szóba jöhet
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: titkár, gyermekgondozó, adminisztrációs munkatárs, terapeuta, utazási ügynök

 

INTJ – "Építész" személyiségtípus

Nagyra becsülik az intelligenciát, a tudást, de főleg a tanulási vágyat és a hozzáértést – ilyen téren elvárásaik is vannak, mind magukkal, mind másokkal szemben. Összefüggéseket keresnek a világban, ezeket jól meg is látják – azok az emberek, akik nem szeretik, ha az ötletek csak fejben lévő ötletek maradnak (innen az Építész elnevezés). Kívülről gyakran tűnhetnek elhúzódónak, elutasítónak – ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne érző oldaluk, csupán az emberek esetében is az ésszerű megértés, elemzés hajtja őket.

 • Személyiségre jellemző munkák: rendszergazda, idegsebész, vegyészmérnök, paleontológus, múzeumi kurátor, könyvszerkesztő, régész, politikai elemző
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: reklámszakember, előadóművész, pultos, gyermekgondozó, rendezvényszervező

 

ENTJ – "Parancsnok" személyiségtípus

Szeretik a kihívásokat, és szeretik legyőzni is azokat. Szeretnek hivatást választani, tipikusan olyanok, akik nem azért vannak egy munkahelyen, hogy csak úgy legyen munkájuk. Gyorsan tudnak komoly döntéseket is meghozni, és szívesen öntik szavakban gondolataikat, elképzeléseiket. A Parancsnok nevet (az előbbiek mellett) azért kapták, mert motiváció és erő sugárzik belőlük, amit jól kihasználva remekül tudnak más embereket koordinálni. Nem szeretik a hibákat – sem maguk, sem mások részéről -, és azt sem, ha próbára teszik türelmüket.

 • Személyiségre jellemző munkák: gazdasági igazgató, projekt vezető, marketing szakember, magánnyomozó, vállalkozó, pénzügyi tanácsadóügyvéd, politológus
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: fotós, tanár, pszichológus, szakács, vendéglátóipari dolgozó, egészségügyi dolgozó

 

INFP – "Mediátor" személyiségtípus

Értelmet, célt keresnek életüknek. Gondosan értékelik az információkat, szeretnek rájönni az igazságra, vagy a dolgok mögöttes jelentésére. Nagy mértékben motiválja őket, ha másoknak segíteni tudnak. Fontos számukra az érzelmi egyensúly mind magukban, mind a körülöttük lévő világban (innen a Mediátor név) – emiatt pedig konfliktus-kerülőek, hiszen egy nézeteltérésben nem azt tartják számon, kinek van igaza: sokkal inkább azzal foglalkoznak, senki ne érezze rosszul magát a konfliktus miatt, ne legyen annak negatív következménye. Könnyen tudnak alkalmazkodni, és lazák, de csak addig, amíg szilárd értékrendjüket meg nem sértik.  Maximalisták – a "jó" nem elég, mindig a "jobb"-ra törekednek.

 • Személyiségre jellemző munkák: zenész, tanár, művészettörténész, művészeti kurátor, könyvtáros, operatőr, filmrendező, pszichológus
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: bíró, ügyvéd, irodavezető, politológus, pénzügyi elemző, rendezvényszervező

 

ENFP – "Aktivisták" személyiségtípus

Szeretik, ha csodálják és kedvelik őket az ötleteik, munkájuk, vagy csupán spontaneitásuk miatt. Az ötletek és az emberek felfedezése a céljuk az életben. Kreatívak, viszont könnyen unatkoznak, nehéz lekötni a figyelmüket. Nagyon jól harmóniában tudják tartani a pörgős, örökké gyermek énjüket és a komoly, üzleties, intellektuális énjüket. Bár a sikerélményekre és visszajelzésekre szinte folyamatosan szükségük van, nehéz lenyűgözni őket – általában teljesen kiszámíthatatlan, mi az, ami épp lenyűgözi vagy inspirálja őket. Bár értenek a kikapcsolódáshoz, de lételemük, hogy folyton aktívak maradjanak (innen az Aktivista név).

 • Személyiségre jellemző munkák: marketing szakember, újságíró, író, riporter, grafikus, művészeti referens, kommunikációs munkatárs, emberi erőforrások szakember
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: adatelemző, matematikus, mérnöki területek, bankár, informatikus

 

INFJ – "Tanácsadók" személyiségtípus

Nagyon jól értenek a tanuláshoz: ösztönösen tudnak dolgokat, anélkül, hogy különösen sok időt fektettek volna elsajátításukba. Jó az ítélő képességük: könnyen megállapítanak, észrevesznek dolgokat, melyekből pontos következtetéseket is vonnak le. Ennek hátulütője, hogy néha túl makacsok, és túl meggyőződve hisznek saját igazukban. Nagy figyelmet szentelnek a folyamatos növekedésre: igyekeznek állandóan jobbá tenni a körülöttük lévő világot, és saját magukat is. Mindezt viszont nem elemzik hosszasan, sokkal inkább a tettekre fókuszálnak. Jó meglátásaik végett a részletekre vagy kevesebb figyelmet fordítanak, vagy a másik szélsőség következik be, és túlságosan elvesznek azokban.

 • Személyiségre jellemző munkák: tanár, újságíró, környezetvédő, szociális munkás, pszichológus, kreatív igazgató, tolmács
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: informatikai tanácsadó, pincér, laboratóriumi munkatárs, üzleti tanácsadó

 

Olvasd el a cikk folytatását IDE kattintva!