Milyen könyveket olvasnak a sztárok?
2023-10-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Már az ajtókon kopogtat az ősz, ilyenkor pedig az egyik legjobb elfoglaltság plédbe burkolózni a hideg elől, főzni egy finom teát és olvasni.

Ha még nem döntötted el, milyen könyvet olvass el legközelebb, segítünk választani. Cikkünkben eláruljuk, melyek a sztárok kedvenc könyvei, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolták rájuk és amelyeket időről időre szívesen olvasnak el újra.

Daniel Radcliffe – Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

A Harry Potter-filmek sztárja imád olvasni és több interjúban is megemlítette már, hogy nagyon szereti az orosz irodalmat, ugyanis az orosz írók művei olyan érzéseket és gondolatokat ébresztenek benne, amilyeneket szinte semmi más nem képes.

Nem meglepő módon a kedvenc könyve is egy orosz mű, mégpedig Mihail Bulgakov A Mester és Margaritája.

Ebben a könyvben minden megvan. A képzelet, az őrület, a szatíra, a humor és a szív nagyszerű találkozása

– mondta a regényről Daniel Radcliffe, aki azt is elárulta, szereti időről időre újraolvasni ezt a regényt, mert minden életkorban és élethelyzetben egy kicsit más élményt nyújt számára.

Emma Watson – Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

A gyönyörű színésznő, aki immár aktivistaként és filantrópként is tevékenykedik, évekkel ezelőtt egy saját könyvklubot is életre hívott, mivel szeretné megmutatni az embereknek többek között azt is, mennyit segíthet az olvasás abban, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Emma Watson gyermekkora óta az irodalom szerelmese, a Brown Egyetem angol irodalom szakán diplomázott, az egyik legkülönlegesebb hobbija pedig az, hogy eldugja a kedvenc könyvei egy-egy példányát London utcáin, hogy egy szerencsés járókelő rájuk találjon és örömmel olvassa őket.

Rengeteg olyan regény és novelláskötet van, amely nagy hatást gyakorolt rá, de elmondása szerint az abszolút kedvenc könyve A kis herceg.

Olyan, mintha meghallgatnék egy régi számot… Visszarepülök egy másik helyre, egy másik időbe

– mesélte arról, milyen érzés számára újraolvasni ezt a regényt.

Jennifer Lawrence – J. D. Salinger: Zabhegyező

Az Oscar-díjas színésznő is nagyon szeret olvasni. Tulajdonképpen bármit szívesen elolvas, de a legjobban azokat a regényeket szereti, amelyek bátran megmutatják az élet és a világ sötét oldalát, a nehézségeket, vagy csak egyszerűen a rideg valóságot.

Több interjúban is elárulta már, hogy eddigi élete során a legnagyobb hatással a Zabhegyező volt rá, amelyet azóta, hogy először elolvasta, nem tud elégszer újraolvasni. Imádja Salinger szarkasztikus stílusát és azt, ahogyan bemutatja a negyvenes évek Amerikáját.

Lenyűgöznek Salinger társadalmi nézetei és a szarkazmusa. Nem hiszem, hogy valaha is voltak az övéihez hasonló karakterek az amerikai irodalomban

– mondta.

Jessica Biel – F. Scott Fitzgerald: Az éj szelíd trónján

A színésznő F. Scott Fitzgerald leghíresebb és legkedveltebb művét, A nagy Gatsbyt is szereti, ám a kedvenc könyve a 20. századi modernista író egy másik regénye, Az éj szelíd trónján, amely egy elmeorvos és páciense házasságába enged betekintést, és az emberi elméről, a lélekről, valamint az álmokról, a vágyakról is kegyetlen őszinteséggel mesél.

Jó párszor elolvastam már, és egyszerűen imádom. Tragikus, de azt gondolom, hogy a tragédiák jók nekünk: elolvassuk őket, és rájövünk, hogy talán nem is csináljuk olyan rosszul a dolgainkat, sőt, rendben vagyunk

– fogalmazta meg Jessica Biel, miért is szereti annyira ezt a könyvet.

Lady Gaga – Rainer Maria Rilke: Levelek egy ifjú költőhöz

A végtelenül tehetséges énekesnő és színésznő is az olvasás szerelmese. Többször is megemlítette már, hogy szinte alig van olyan nap az életében, amikor ne olvasna, sőt a kedvenc könyve is olyan, amit akár mindennap el tudna olvasni. Ez Rilke Levelek egy ifjú költőhöz című kötete, amelyben az író tíz levelét gyűjtötték össze, amit Franz Xaver Kappushoz írt. Lírai alkotás, amely többek között rámutat arra is, milyen fontos és értékes dolog a türelem.

Meghan Markle – Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Meghan Markle is imád olvasni, a kedvenc könyve pedig A kis herceg, amelyet bizonyára a gyermekeinek is gyakran olvas.

Régóta odáig vagyok ezért a könyvért, különösen a rókáért. Akár el is tekintek attól, hogy ez egy gyerekkönyvnek álcázott, egzisztenciális problémákat feszegető történet. A kis rókáról szóló fejezet olyan igazságot mutat meg nekem mindig, ami miatt érdemes újra és újra fellapozni

– írta egy korábbi posztjában a könyvről.

Michelle Obama – Toni Morrison: Salamon-ének

Toni Morrison Salamon-ének című, 1977-es regénye Macon „Milkman” Dead III, a Michigan államban élő afro-amerikai férfi életét követi nyomon születésétől felnőttkoráig. Az ön- és útkeresésről szóló történet Michelle Obama abszolút kedvenc könyve. Sőt, az egykori first lady azt is elárulta, hogy ez az egyik első olyan könyv, amelyet elejétől a végéig kiolvasott.

Ez a könyv szerettette meg velem az olvasást, amire előtte kényszerként tekintettem. A Salamon-ének annyira magával ragadott, hogy abba se bírtam hagyni az olvasását.

Natalie Portman – David Mitchell: Felhőatlasz

David Mitchell brit író harmadik regénye, a 2004-ben megjelent Felhőatlasz pillanatok alatt meghódította a világot és rengeteg irodalmi díjat, valamint nívós jelölést is bezsebelt. A regényből aztán 2012-ben a Mátrix-trilógia és A parfüm rendezői filmet is forgattak. Natalie Portman már a megjelenéskor felfigyelt a kötetre és amint elolvasta, azt érezte, hogy minden korábbi élményét felülírta, így bátran kijelentette, hogy ez lett a kedvenc könyve.

Egy interjúban azt is elárulta, annyira fontosnak és kiválónak találta ezt a könyvet, hogy évekig ezt adta ajándékba a szeretteinek és ismerőseinek, hogy ők is elolvassák.

Ez az egyik leggyönyörűbb, legszórakoztatóbb könyv a világon. Olyan, ami teljesen leköti a figyelmed

– dicsérte a regényt a színésznő.