Milyen ajándék kerüljön a karácsonyfa alá kisgyerekeknek?
2021-11-29  /  Szerző:   /   Ajánló

A kérdés, hogy milyen ajándék kerüljön a karácsonyfa alá, szükségtelen stressznek teszi ki a családtagokat. Ha időt nem is tudunk ajándékozni, egy tematikus, életkor-besorolás alapú ötletlistával szeretnénk segítséget nyújtani olvasóinknak abban, hogy melyek azok a játékok, amelyek valódi értéket jelentenek az 1-5 éves korú gyerekek számára.


Karácsonyi ajándék 1 éves gyermek számára

Sokszor az ünnep fényei, a készülődés és a csomagolás, a színes szalagok, a bontogatás jobban felkelti és leköti a kicsik figyelmét, mint maga az ajándék, de azért már kezdenek kialakulni a személyes preferenciák, elindul az érdeklődés differenciálódása és a személyiség is csiszolódni kezd.

     Keressük a nyílt végű játékokat, például az egymásba csúsztatható és egymásra rakható blokkokat, építőjátékokat, melyek a gyermek életkorának megfelelően puha, sérülésmentes alapanyagból készülnek.

     A mozgásfejlődést ringatást, hintázást imitáló egyensúlyozó játékokkal támogathatjuk.

     A különböző textúrájú játékok, amelyek tapintásra, fogásra, ízlelésre, rágásra ösztönzik, a játéktevékenység az érzékszervi felfedezésre és mozgásfejlesztésre összpontosít.


Karácsonyi ajándék 2 éves gyermek számára

A gyermek 2 éves korára a szülő úgy érezheti magát, mint egy olyan sprint résztvevője, aki előtt ismeretlen a táv, amit le kell futnia. Ahogy a gyermek értelme, érdeklődése kinyílik a világ felé, éppen olyan gyorsan változnak az igényei is. Ennek megfelelően olyan biztonságos, idő- és értékálló játékokba érdemes befektetni, amelyek hosszú távon is magukhoz kötik a kicsik érdeklődését.

     A legpraktikusabb játékok többféle lehetőséget is felkínálnak a kézügyesség, az érzékelés, a szem-kéz koordináció fejlesztésére.

     Ebben a korban a gyerekek precízebben használják finommotoros készségeiket, már nemcsak egymásra pakolják az építőjátékokat, de el is forgatják, megpörgetik az elemeket.

     Az egymás melletti játék, még mindig megelőzi az egymással való játszást, de az egyszerű társasjátékok már rávezetik őket nemcsak a figyelem, de a játékok megosztásának fontosságára és egyúttal teret engednek a szociális készségek fejlesztésének is.

     Azok a játékok is nagy sikert aratnak, amelyek lehetővé teszik, hogy csúszkáljon, billegjen, guruljon, ugráljon, egyensúlyozzon, vagy más módon dolgozhassa fel határtalannak tűnő energiáját és egyben fejlessze nagymotoros funkcióit.

Karácsonyi ajándék 3 éves gyermek számára

A legtöbb gyerek ekkor már tudja, hogy mit akar. Ennek legékesebb példája, amikor reggel elindulunk az oviba és a szülői igyekezet rendre megtörik az éledő öntudaton.

     Gazdagodik a szókincse, érdeklődésének tárgyát élénk figyelemmel övezi és annak hangot is ad, sőt, véleményt alkot róla.

     A meglepetés gondolata, a köré szőtt találgatás nagyobb izgalmat vált ki, mint az ajándék tárgya.

     Már képes elvonatkoztatni a jelentől, megragadni egy jövőbeni pillanatot és azt kivetíteni, elképzelni.

     A 3 éves gyermek számára az inspirációt adó, a kreatív gondolkodást, logikát, fantáziát gazdagító és fejlesztő szerepjátékok, társasjátékok, jelmezek, bábok intenzív élményt nyújtanak.

     A csoportos interakciót igénylő játékok a szociális készségfejlesztésben szinte észrevétlenül nyújtanak segítséget.

     A mozgás természetesen ebben az életkorban is szükséges, az egyensúlyfejlesztés kiváló eszköze például a Gonge tölcsér, a tricikli, bicikli, robogó.

     Mindenképpen lábbal hajtós – nem motoros! – játékot válasszunk, hogy a gyermek idegrendszere és izmai, ízületei is elegendő impulzust kapjanak, a fizikai állóképessége is fejlődjön, ne csak mentális és szociális készségei.


Karácsonyi ajándék 4 éves gyermek számára

Már ismeri az őt körülvevő világot, kíváncsisága arra ösztönzi, hogy tágítsa a határait, akkor is, ha ezzel megszegi a szabályokat. Megkérdőjelez és a saját érzékszerveivel akar megtapasztalni mindent. Szülőként a mi feladatunk – racionális keretek között – biztosítani számára a hozzáférést a “homokozón” túli, kalandok sorát ígérő, varázslatosan izgalmas világhoz.

Ebben a korban az úgynevezett STEM-játékok azok, amelyek a természettudományos, technikai/műszaki, matematikai ismeretek befogadását, elsajátítását támogatják.

     A kauzális (ok-okozat) összefüggések feltárása mellett az eszközök, gépek, készülékek mérete, alakja, anyaga, hangja is arra ösztönzi a gyermeket, hogy bekukkantson azok belsejébe, megértse annak működését.

     A klasszikus, fából készült játékok mellett elérkezett az idő a fémből készült, mágneses elemeket, fogaskerekeket, különböző formákat is tartalmazó puzzle, szerelős-barkácsolós, tematikus építőjáték bevonására, melyek az önálló probléma megoldásra ösztönzik őt, és kielégíti kiváncsiságát.

Ebben a korban nemcsak a gyermekek közötti együttműködés, de – főleg testvérek között – a rivalizálás is kifejezettebb. Mondhatni versenytársak és harcostársak is egyben, ezért a kompetitív és kooperatív társasjátékok is egyformán értékesek a számukra.

Karácsonyi ajándék 5 éves gyerek számára

Mire a gyerek 5 éves lesz, kialakul a saját érdeklődési köre, ami új ajándékozási lehetőséget tár fel a szülők számára. Ilyenkorra már általában eldől, hogy a természettudományos/műszaki érdeklődés, a művészi hajlam, kézügyesség és kreativitás, és/vagy a fizikai képességek – sport, tánc – támogatására kell-e jobban odafigyelni ajándék vásárláskor.

     Olyan játékokat érdemes tehát választani, ami a kisiskolás gyermek sajátos, speciális érdeklődésének megfelel és egyben az iskolaérettségre való felkészítésben is támogatást nyújt.

     Nem kell kifejezetten oktató célú játékokban gondolkodni, az ismeretek bővítésére a képeskönyvek, tematikus társas- és kártyajátékok és kirakók, a gyermekeknek szánt mikroszkóp, távcső, doktoros és egyéb szerepjátékok nagyszerű lehetőséget nyújtanak.

A gyorsan fejlődő fizikai képességeik, szélsebesen változó vágyaik és egyre intenzívebb érdeklődésük az ismeretlen iránt, a szülő számára kivételes lehetőséget teremt arra, hogy gyermeke szemével újra felfedezze a világot, érzékenyebbé váljon annak szépségeire, furcsaságaira. A kisgyermekkorban közösen eltöltött idő olyan érték, ami nem pótolható semmivel. Ritkán visszatérő lehetőség arra, hogy a szülő-gyermek kapcsolat mélyebbé, teljesebbé, finomabbá váljon.