Miért vásárolj jackfruitot? 4 tudnivaló a húsnak tűnő trópusi gyümölcsről!
2021-09-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Húsnak tűnik, pedig trópusi gyümölcs: a vegetáriánus konyha rajongói esküsznek a jackfruitra, a húshelyettesítőre. És nemcsak „pörköltnek” elkészítve ízletes!

A gyümölcsök nehézsúlyú bajnoka: a trópusi jackfruit egyméteres hosszúságával és akár negyven kilogrammos súlyával a világ legnagyobb (fán termő) gyümölcse – és az egyik legősibb is, mert már a dinoszauruszok idejében is termett.

Mindenesetre a jackfruit mostanra vált igazán népszerűvé, elsősorban a vegánok és vegetáriánusok kedvenc egzotikus húshelyettesítőjeként. Pörkölt, pulled pork (tépett „hús”) vagy édes desszertek formájában fontos tápanyagokkal látja el a szervezetünket.

4 tudnivaló a jackfruitról

A jackfruitot nyersen vagy éretten fogyasszuk?

Az éretlen jackfruit héja halványzöld, és ahogy érik, besárgul. A nyers jackfruit viszonylag semleges ízű. Ezért olyan sokoldalúan használható a vegetáriánus konyhában: a éretlen jackfruit húshelyettesítőként kerül a tányérra.

A gyümölcshús ebben a formában egységes fehér színű és rostos, csirkére emlékeztető szerkezetű. Ezért az éretlen gyümölcsöt elsősorban főzve vagy sütve fogyasztják. Vigyázat: az egzotikus gyümölcsöt nyersen nem ajánlott fogyasztani, mert nehezen emészthető.

Az érett jackfruit íze az ananászra és a banánra emlékeztet, de a mangóhoz és a papayához is hasonlít – édes és egzotikus. Ezért a jackfruittal önmagában elsősorban gyümölcssalátákban vagy gyümölcsös desszertekben találkozhatsz.

 

A jackfruit vásárlása

Ha a szupermarketben bukkansz jackfruitra (ahol ritkábban fordul elő), vedd alaposan szemügyre: az egzotikus gyümölcsnek van egy igen erős szagú hasonmása, a durián. A hasonlóság zavarba ejtő, viszont a jackfruit jóval nagyobb a duriannál – és felvágásnál nincs olyan illata, mint a rendkívül bűzös gyümölcsnek.

Ha a biopiacokon se akadsz a trópusi gyümölcs nyomára, de mindenképpen meg szeretnéd kóstolni az érett jackfruitot, online vásárolhatsz belőle darabokat. A legjobb, ha a trópusi gyümölcsöt először elkészített formában kóstolod meg.

Jackfruit húshelyettesítőként

A jackfruit egy nagyszerű, sok értékes tápanyagot tartalmazó gyümölcs: magas vastartalommal rendelkezik, de más egyéb pozitív élettani hatással is bír. Lisa Weinhappl táplálkozási szakértő: „A jackfruit fontos nyomelemeket tartalmaz, például cinket, ami elősegíti a sebgyógyulást és a sejtek növekedését. Valamint rezet, ami hatással van a pajzsmirigy anyagcseréjére, és elsősorban a hormonképzésben van fontos szerepe.”

Ezenkívül a 100 grammjában található 37 milligramm magnéziummal támogatja az idegrendszer, az agy és az izomzat normál működését. Végül, de nem utolsósorban sok kalciumot is tartalmaz, aminek a csontok és a fogak egészségének megőrzésében van fontos szerepe. Immunrendszerünk a szupergyümölcs C-vitamin tartalmából profitál, ami segít az oxidatív stressz elleni küzdelemben, valamint támogatja a szervezet védekezőképességét.

 

A magok elkészítése

Weinhappl szerint a jackfruit magjainak egészségügyi hatását sem szabad alábecsülni, mert azok vitaminokban, magnéziumban és vasban gazdagok. A gyümölcsben található 50-500 (!) darab mag íze a szelídgesztenyére emlékeztet. És a legjobb bennük: meg lehet enni őket. Megpirítva, enyhén megsózva finom ropogtatnivaló készül belőlük, megfőzhetők, vagy amikor még nagyon kicsik, a rizshez hasonlóan is elkészíthetők.

Forrás: Activebeauty