Miért válik fel a köröm?
2023-03-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Sokan küzdenek gyenge, töredező, felváló körmökkel, ám a legtöbben általában arra fogják a dolgot, hogy a lakkozás vagy műkörömépítés gyengítette el a körmöt annyira (és sokszor van is ebben valami), hogy berepedezzen, töredezzen, de valójában számos komolyabb ok is állhat a háttérben, ezért érdemes odafigyelni ezekre a változásokra. A rétegekben hámló köröm ugyanis betegségeket, vitaminhiányt is jelezhet.

Ha a körmöd felső rétege folyamatosan beszakad, feljön egy kisebb része, majd letörik, annak több oka is lehet. A házi munka által kiváltott okok (kesztyű nélkül mosogatás, vegyszerekkel való érintkezés) mellett gyakran fordul elő, hogy a köröm felsőbb rétegeinek leválása vashiányra utal.

Ha régóta küzdesz ezzel a kellemetlen problémával, érdemes laborvizsgálatot kérned, és megnézetni egy vérvétel során, hogy minden rendben van-e. Gyakori ugyanis, hogy a vitaminhiányra csak így derül fény.

A rétegekben leváló köröm vesebetegségre is utalhat, de ebben az esetben plusz tünetként megjelenik a köröm elvékonyodása és barnás elszíneződése is.

A töredezés mellett sárgásabb a köröm árnyalata

Amennyiben a körmöd nemcsak gyengül és töredezik, hanem a színe is megváltozik – sárgásabb lesz az árnyalata, akkor a tüdőprobléma sem zárható ki.

– A testi betegségek vagy anyagcserezavarok esetén a körmön elváltozások figyelhetők meg – mondja dr. Szendi Gábor orvos. – Megváltozhat a köröm alakja, mérete, felülete, színe, elválhat a körömágytól vagy felkunkorodhat.

A köröm elvékonyodását nemcsak vas-, hanem a cinkhiány is okozhatja. A puhább köröm oka lehet vitamin és ásványi anyaghiány.

A köröm töredezettségének két fajtáját szokták megkülönböztetni. Az egyik fajtában a körömlemez a végétől hosszanti irányban berepedezik, könnyen beszakad és letöredezik a berepedések mentén. A másik típusban szintén a körömvégen kezdődik, de lemezesen töredezik a köröm. A kémiai és fizikai ártó hatások mellett pajzsmirigy túlműködésben, vashiányban és egyéb vérszegénységben, májbetegségben, A-vitamin és B-vitaminok hiányában, alultápláltság esetében fordul elő.