Miért ne legyél Te a párod pszichológusa?
2023-02-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Az egyik leggyakoribb párkapcsolati probléma, amely napjainkban egyre inkább terjed, amikor az egyik fél próbálja megmenteni a másik, érzelmi gondokkal küzdő társát és magát a kapcsolatot is. Magyarán úgy tesz, mintha ő lenne a partnere pszichológusa, de mindenféle előképzettség és hozzáértés nélkül. Mondanunk sem kell talán, ennek mindig csalódás és szakítás a vége.

Az egyik alapvető gond, hogy csak olyan emberen lehet segíteni, aki maga is akarja a változást, és maga is kéri valaki támogatását. Amikor egy barátként vagy barátnőként, férjként vagy feleségként igyekszel a párodat „megmenteni”, akkor meg kell értened, hogy alkalmatlan vagy erre a szerepre. Hogy miért? Cikkünkből megtudhatod!

Mert szereted ezt az embert, de a szeretet nem elég.

A legnagyobb félreértés a szerelemben az, hogy azt gondoljuk, a világ végére is el kell mennünk, ha egyedül így tudunk segíteni a párunknak. De ez sajnos nem egy célravezető megközelítése a problémának és a megoldásnak. Ahhoz, hogy egy párkapcsolat jól működjön, mindkét személynek oda kell tennie magát, és elköteleződni a másik mellett, az elejétől fogva. Felnőtt emberekről van szó, akik képesek odafigyelni nem csupán a másikra, de saját magukra is. Ez nem egy szülő – gyerek kapcsolat, és nem egy orvos – beteg viszony.

A szülők dolga, hogy egy gyereknek megtanítsák az élet alapvető érzelmi és erkölcsi leckéit.

Előfordulhat, hogy egy csodálatos partnerre bukkantál, aki viszont súlyos érzelmi válsággal küzd. Az is lehetséges, hogy Te világosan látod a probléma forrását, és azzal is tisztában vagy, hogy miként kellene megváltoztatnia a gondolkodását. De, mivel Te nem vagy az anyja, ezért Tőled nem is fogja elfogadni a tanácsokat. A gond az, hogy valószínűleg ezeket a tanításokat nem kapta meg gyerekként, és felnőtt fejjel már csak olyan embernek fog hinni, aki szakmáját tekintve mások segítésével foglalkozik (terapeuta, vallási vezető, stb.)

Nem a Te feladatod elvinni őt szakemberhez.

Nem Neked kell lenni a pszichológusnak, és nem is Neked kell keresni számára egyet. Addig egy szakember sem fog tudni segíteni rajta, amíg ő maga nem kéri a segítséget. Ezért a legjobb, amit tehetsz, ha elmondod neki, hogy úgy érzed gondjai vannak, és szeretnéd, ha keresne magának egy külső segítőt, egy pszichológust, vagy valakit, akiben megbízik. Ha azonban erre nem hajlandó, akkor viszont Neked kell elgondolkoznod azon, van köztetek értelme a folytatásnak.

Ha Te vállalod fel a szakember szerepét, könnyen megeshet, hogy ezután a párod nem tud már romantikus partnerként tekinteni Rád.

Amikor megpróbálod Te eljátszani valaki más szerepét, és úgy viselkedsz, mintha a párod anyja, vagy terapeutája lennél, akkor már nem lesztek többé egyenrangú felek a kapcsolatban. Azt fogja érezni, hogy egyedül Te irányítod a közös életeteket, Te vagy a domináns, nálad minden döntési jog. Ő pedig ezzel együtt egyre kisebbnek, gyengébbnek érzi majd magát, és nem akar inkább a párod lenni.

Ez is érdekelhet! - Hogyan élj együtt egy érzelmileg elérhetetlen férfival? 8 szakértő tanács

Hogyan döntsd el, hogy mikor kell segítened, és mikor nem?

Amennyiben az érzelmi probléma, amellyel a párod küzd, nem nagy horderejű (például nem tetszik bizonyos helyzetekben a viselkedése, de annyira nem zavar, hogy ezért szakíts vele), akkor beszélned kell vele erről. Mondd el neki, hogy ez a tulajdonsága rossz érzéseket kelt benned, és szeretnéd, ha változtatna rajtuk. Ugyanakkor, ha a partnered ennél jóval nagyobb gondoktól szenved (mint például érzelmi labilitás, gyerekkori traumák), akkor sose állj neki Te, hogy megváltoztasd, inkább javasold számára, hogy forduljon szakemberhez. Adj neki pár hónapot, és várj a változásra. Ha megtörténik, akkor lehetőségetek nyílik egy boldog közös életre, ellenkező esetben viszont Neked kell tovább lépned.