Miért fogyassz több kendermagot?
A kender ma már nagyon divatos termék, például kenderolajként gyakran használjuk. A táplálkozásban nagy szerepet játszik, és minden akadály nélkül beszerezhető.
A kis magok sok zsírt, fehérjét, vitamint, valamint rostot és ásványi anyagot tartalmaznak. Akik érzékenyek a gluténre vagy a laktózra, azok is habozás nélkül ehetnek kendermagot, mert nem tartalmaz glutént és laktózt, különösen a vegánok és a vegetáriánusok profitálnak fogyasztásából.
Szinte minden ételbe tehetünk kendermagot – például salátákba, müzlibe, pékárukba vagy joghurtba. Az, hogy hámozott vagy hámozatlan kendermagot vásárolunk, ízlésünktől és életstílusunktól függ. A hámozatlan kendermag íze különösen diós ízvilágú, és több rostot tartalmaz, mint a hámozott. Ha sportoló vagy, akkor a hámozott magvak jobbak, hiszen több fehérjét és zsírt tartalmaznak.
A kendermagok általában nem tartalmaznak pszichoaktív THC-t, mert ezek a hím kannabisz növény gyümölcsei. Szakértők azonban figyelmeztetnek, bizonyos körülmények között a magok a betakarítás során érintkezésbe kerülhetnek a növény THC-tartalmú részeivel. Ha teljesen biztos akarsz lenni, akkor a legjobb, ha megkérdezed magát a gyártót. Különösen a gyermekek, a terhes nők és a sok kendermagot fogyasztók szenvedhetnek egészségkárosodást a szennyeződés miatt – állítja a németországi fogyasztói központ.
5 jó ok a kendermagra
Igazi fehérje bomba
A kendermag fehérjetartalma a terméktől függően 20 és 35 százalék között mozog, tehát egy igazi fehérjebomba. Továbbá az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. A kis csodaszemeket tehát teljes fehérjeforrásnak tekintik, és ez a növényvilágban rendkívül ritka. Ezért nagy pluszt jelentenek, különösen a vegán és a vegetáriánus étrend esetében.
A zsíros tengeri halak helyett
A kender magjai nem csak sok fehérjét, hanem sok zsírt is tartalmaznak, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, beleértve az omega-3 zsírsavakat is. Ez remek alternatívát jelent a zsíros tengeri halakra.
Tápanyagok és vitaminok bőségesen
A vas, a cink és a magnézium csak három a kendermagban található számos tápanyag közül, ez pedig különösen jó vegetáriánusok és vegánok számára. 30 gramm kendermag – körülbelül egy adag – tartalmaz: 2,4-4 mg vasat, 140-210 mg magnéziumot, körülbelül 3 g cinket, 2-7 mg B3-vitamint és 2 mg E-vitamint.
Élelmi rost: balzsam a beleknek
A kendermagok jelentős mennyiségű oldható és oldhatatlan rostot tartalmaznak.
Az oldható rost, mint a lenmag, egyfajta gélt képez a belekben. Értékes tápanyagforrásként látják el a bél mikrobiomjában található hasznos baktériumokat, serkenthetik az emésztést és csökkenthetik a koleszterinszintet.
Az oldhatatlan rost takarítja el a törmeléket és a kedvezőtlen baktériumokat a belekből, ami a cukorbetegség csökkenő kockázatával is társul.
Mentesség a PMS, azaz a premenstruációs szindróma számára
A kendermagok állítólag képesek enyhíteni a PMS tüneteit. A kutatók állítják, hogy a prolaktin hormon, amely főleg terhesség és szoptatás alatt alakul ki, válthatja ki a PMS tüneteit, mivel a pszichés és fizikai stressz növeli a prolaktin felszabadulását.
És itt lép a színre a kendermag, hiszen az gamma-linolénsavat tartalmaz, amely fokozza a prosztaglandin E1 képződését, és így ellensúlyozza a prolaktint. Egy PMS-ben szenvedő nőnél végzett vizsgálatban napi 1 g esszenciális zsírsav – köztük 210 mg gamma-linolénsav – bevitele a tünetek jelentős csökkenését eredményezte.
Forrás: Activebeauty