Miért egyél sok levest?
2021-12-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Évszázadok, sőt, évezredek óta fogyasztott finomság, amelyet a nagymama is mindig örömmel készített. Ha megfáztunk, anyukánk már hozta is egy nagy, gőzölgő tálban. A hazánkban igen népszerű és széles körben fogyasztott fogás  a leves, azonban nem csak ízlelőbimbóinknak nyújt élvezetet, hanem sok más pozitív tulajdonsággal is büszkélkedik. Nézzük is, melyek ezek! 


Levessel a hideg ellen!

Mikor a hőmérséklet már a mínuszok területén ingadozik, nincs is jobb érzés, mint egy finom, forró levessel felmelegedni. Sőt, míg a jobban tesszük, ha este már kihagyjuk a kávét vagy fekete teát a koffein miatt, addig az ízletes levesek nemcsak megnyugtatják és hidratálják, hanem fontos tápanyagokkal is ellátják szervezetünket.

Ha ledobnánk pár kilót

Ha fogyókúrán gondolkodunk, a leves jelentheti számunkra az igazi ’jolly-jokert’. Kutatás bizonyítja ugyanis, hogy a rendszeresen levest fogyasztók étrendje kevesebb kalóriát tartalmaz, és minőségében is jobb, mint az átlag. A levesek magas víz-, és rosttartalma – a belefőzött zöldségek miatti vitamin- és egyéb tápanyagtartalomról nem is beszélve – hatalmas segítséget nyújt szervezetünknek abban, hogy egészséges maradjon. Egy tál leves pedig gyorsan eltelít, miközben igen kevés kalóriát tartalmaz. Így ha délután fogyasztjuk a gőzölgő finomságot, vacsorára is kevesebbet fogunk majd enni.

Másnap is tökéletes

A levest nem kell kidobnunk másnap: nem szárad ki, nem szottyad meg és nem válik kőkeménnyé, hanem pontosan ugyanolyan finom lesz, mint amikor megfőztük. Sőt! A beledobott hozzávalók és fűszerek íze másnapra csak még jobban összeérik, ezért sokszor jóízűbben fogyaszthatjuk a fogást a következő nap, mint frissen, melegében.

Az emésztés barátja

Bizony nem csak ízlelőbimbóink, hanem még emésztőrendszerünk is meghálálja, ha egy tál kellemes, meleg levessel enyhítjük éhségünket. A rengeteg folyadék mellett ugyanis – ami nem terheli meg a bélrendszert – abból adódóan, hogy általában zöldségekből készül a fogás, még rostokkal is tömve van. A növényi rostokban gazdag étrend pedig jól működő, sima és gördülékeny emésztést eredményez, így napi egy tál levessel búcsút is inthetünk a hasfájások és emésztőrendszeri problémák nagy részének.

Tápanyagbomba

Azt mindannyian tudjuk, hogy egészségünk megtartásához rendszeresen szükséges rostok, vitaminok, ásványi sók és antioxidánsok széles skáláját fogyasztanunk. Ma azonban mindig rohanunk valahova, és sokan nem találjuk a legegyszerűbb opciónak, hogy naponta gőzöljünk, pároljunk vagy főzzünk zöldségeket. A leves viszont erre is elhozza a tökéletes megoldást. Mivel hűtőben több napig is eláll, levesből elég heti 2-3 alkalommal főzni, a többi napon pedig csak fel kell melegítenünk egy-két tányérral, hogy a szükséges tápanyagmennyiséget szervezetünkbe juttassuk. Sőt, bizonyos tápanyagokat – például a paradicsomban található, likopin nevű antioxidánst – a szervezetünk még hatékonyabban is tudja felhasználni, ha hőkezelés után fogyasztjuk el.

 

Forrás: Activebeauty