Miben más az online és az offline ismerkedés?
2021-10-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi Az internet manapság már nélkülözhetetlen szinte minden ember életéből, és mivel az utóbbi időben csökkent azon lehetőségek száma, ahol offline is ismerkedni lehetne, egyre többen keresnek maguknak párt különböző társkereső oldalakon. De mégis minek köszönhető az online ismerkedés egyre növekvő népszerűsége?

Az elmúlt tíz évben robbanásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik az online társkeresést választják. Érdekes, hogy a statisztikák szerint, a férfiak fele annyi időt töltenek a profilok megnézésével, mint a hölgyek és azoknak, akiknek a profiljában szerepel a szerelem szó, hamarabb találnak párt, mint mások. A virtualitás által nyújtott anonimitás sok embernek komfortérzetet ad az ismerkedés korai fázisában. Saját otthonunkban, a monitor előtt ülve, felszabadultabban tesszük meg az első lépéseket, mint egy személyes találkozás alkalmával. Könnyen kiszűrhetjük azokat, akik egyértelműen nem felelnek meg az elvárásainknak. Kevésbé izgulunk majd az első “igazi” randin, hiszen valamennyire online már megismertük egymást. Bátran kimutathatjuk érdeklődésünket anélkül, hogy tartanunk kellene egy személyes visszautasítástól. Olyan emberekkel is megismerkedhetünk, akikkel nagy valószínűséggel soha nem találkoznánk.

Ennek az ismerkedési formának a legnagyobb előnye talán az, hogy ugyanannyi idő alatt sokkal több embert megismerhetünk, mint amennyire a személyes találkozás lehetőséget ad és ez nekünk, a 21. század elfoglalt embereinek nagyon praktikus megoldás lehet. Az interneten való ismeretségek gyakran a való életben való találkozáshoz vezetnek, ugyanis előbb-utóbb mindkét félnek az a célja, hogy személyesen is megismerjék egymást.

A hagyományos ismerkedési módok ideje lejárt - állítják társkereséssel foglalkozó cégek vezetői. A fogyasztói versenytársadalom ugyanis mindenkitől állandó elérhetőséget követel meg, ez pedig beszűkíti az ember terét, idejét. Nem tudunk különböző programokra elmenni, gyakran nagyon sokat dolgozunk, emiatt alig marad időnk az ismerkedésre. Másrészt, aki a személyes ismerkedést választja, nagyon kicsi az esélye arra, hogy épp olyan paraméterekkel rendelkező párt találjon, akit ő épp keres. Másrészt, az emberek nem nagyon szeretik kitenni magukat a visszautasítás veszélyének egy étteremben, vagy épp egy szórakozóhelyen, hogy olyan rizikófaktorokról ne is beszéljünk, mint a barát/barátnő, különböző gondolkodás vagy értelmi szint. A társkereséssel foglalkozó cégeket pontosan ez az igény hívta életre. Igyekeznek speciális célközönséggel, a korcsoporttal vagy a díj összegével megkülönböztetni magukat a többi cégtől és egyúttal szűkíteni az egyedülálló emberek körét, így - elvileg - garantálva az egymásra találást. Persze, manapság is léteznek különböző klubok, ahol még lehetőség van az ismerkedésre, vagy akár egy házibuli alkalmával is megtalálhatod életed szerelmét, de az utóbbi időben ezeknek a lehetőségeknek a száma jelentősen csökkent.

A fentiek alapján mindenki eldöntheti, hogy neki, az aktuális élethelyzetéhez igazodva, melyik lehetőség vált be. Teljesen mindegy az, hogy mikor és hol találkozol álmaid lovagjával, de azzal tisztában kell lenned, hogy te ki vagy és mit keresel. Mit vársz el önmagadtól és a másiktól? Amúgy pedig felesleges sürgetni a dolgokat, mert: „akit Isten neked teremtett, az ördög talicskával is utánad tolja”.