Mi történik, amíg alszol?
2023-10-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Sok minden történik, amíg alszunk!

Sokan ismerhetik azt a régebben elterjedt legendát, miszerint az ember ennyi meg annyi pókot eszik meg álmában. Ebből persze az is következik, hogy amíg alszunk előbújnak a nyolclábúak és az arcunkat használják folyosónak.

Nem nehéz elképzelni mindenki félelmét, hiszen valóban útnak ered a legtöbb pók éjszaka, ahogy a többi rovar is a lakásban. De valóban ránk másznak? És tényleg megeszünk párat álmunkban?

A válasz rövid és egyértelmű mind a két kérdésre: nem!

Míg a pókok tartanak az éber emberektől, álmunkban is ugyan annyira kerülnek minket!

Amíg alszunk, testünk életjeleket ad, hőt sugárzik, vibrál. A pókok számára ezek olyan jelek, mint nekünk a földrengés. Szuszogunk, horkolunk, mocorgunk, így a pókok tudják, hogy ott vagyunk. A szívünk ritmusát is érzékelik. Miután megállapították, hogy hol tartózkodunk, azt a helyet nagy ívben kerülik.

Ritkán persze előfordulhat, hogy egy pók véletlenül átszalad rajtunk, de akkor is nagy valószínűséggel észreveszi a tévedést és eliszkol. Továbbá, ha az a valószínűtlen helyzet állna elő, hogy a lakás legbátrabb pókja az arcunkra merészkedik, akkor is nagy valószínűséggel ösztönösen lesöpörnénk.