Mi az összefüggés a menstruáció és a szívroham között?
2023-04-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A menstruációs fájdalom rengeteg nőt érint hónapról hónapra, de még a mai napig is sokszor "hisztinek", "túlérzékenységnek" könyvelik el. Kutatók bebizonyították, hogy egyáltalán nem erről van szó: a fájdalom mértéke adott esetben akár megegyezhet egy szívroham során érzett fájdalommal is.

Nem túlzás - és komolyabb bajt is jelezhet

Minden ötödik nő esetében rendszeresen előfordul, hogy a "nehéz napokon" nem tudja ellátni mindennapi feladatait az erős görcsök miatt. Ebbe azonban nem szabad belenyugodni: az esetek egytizedében ugyanis akár endometriózisról is szó lehet. Ilyenkor a méh nyálkahártyája a méh üregén kívül is jelen van, és a menstruáció során ezeken a helyeken is leválik, hatalmas fájdalmat okozva az ebben a betegségben szenvedő nőknek. Felmérések szerint fájdalmas menstruáció esetén 40-60%-ban ez a probléma áll a háttérben, érdemes tehát kivizsgáltatnod magad, ha a görcsök rendszeresen megnehezítik az életedet.

A mai napig sokan hisztinek tartják

Az állapot felismerését és kezelését megnehezíti, hogy valamiért sokan "lenézik" a fájdalomra panaszkodó nőket, ezért ők nem is minden esetben fordulnak orvoshoz. Pedig szakértők megállapították, hogy a menstruációs görcsök ugyanolyan fájdalommal járhatnak, mint egy szívroham.