Mi az oka, hogy rajtad nem marad tartós a parfüm illata?
2022-02-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Mindenki szeretné, ha kellemes illatát egész nap megőrizhetné. Az alábbi cikkben megosztunk néhány tippet, ami segíthet abban, hogy a parfüm használata után még hosszasan élvezhesd az intenzív illatot.


A parfümök illata egyéntől függően változik, így könnyen előfordulhat, hogy ami egy barátunkon tetszik, az magunkon nem fog. Számos tényező befolyásolhatja az illat intenzitását, például a bőröd pH-értéke, olajossága vagy éppen a testhőmérsékleted. Jobban belegondolva, bármilyen parfümöt is használsz, egy másik változó összetevőt adsz az illatélményhez, ami nem más, mint te magad. Az illat tartósságát, intenzitását, sőt a valódi karakterét is nagyban befolyásolja ez a komponens, azaz te, ráadásul bonyolítja a dolgot, hogy állandóan változol is. Télen lehet, hogy szárazabb a bőröd, nyáron a verejtéked módosíthatja az illatot.

Mitől marad tartós rajtad a parfüm illata?

Van azonban egy nagyon fontos tényező, ami lényegesen befolyásolja, hogy meddig marad meg a parfüm illata, és ez a bőröd hidratáltsága. Emiatt arra figyelmeztetnek a szakértők, hogy ügyeljünk a megfelelő hidratálásra, mert a nagyon száraz bőrről akár egy órán belül eltűnhet a kellemes illat.

Miért marad meg hosszabban a parfüm illata a hidratált bőrön?

A jelenség mögött az áll, hogy a hidratált bőr több természetes olajat tartalmaz, és az illatmolekulák így könnyebben meg tudnak tapadni. Ezzel ellentétben a száraz bőr szinte lelöki magáról az illatot. A hidratált bőrön nemcsak tovább marad meg az illat, de erőteljesebb is lesz, így kevesebb parfümmel is kedvezőbb hatást érthetsz el.

Egy tipp, hogy maximális legyen a parfüm hatása

Használj parfümöt zuhanyzás után, mert ilyenkor a bőröd természetesen hidratált! Ha fokozni akarod az intenzitást, miután szárazra törülköztél, tegyél fel testápolót is. Ezzel tartósítod a bőröd nedvességét, úgyhogy, ha erre ráfújsz még egy kevés parfümöt, biztosan maradandó illatfelhőbe burkolózhatsz. Persze, arra mindig ügyelj, hogy tarts mértéket, a túlzásba vitt parfümhasználat túlságosan intenzív illata irritálhatja a környezeted, ráadásul a bőröd is szárítja, ami hosszú távon éppen a tartós illathatás ellen dolgozik.

Akkor se aggódj, ha éppen nincs lehetőséged a zuhanyzásra, ilyen esetekre is van tippünk: használj testápolót, testolajokat vagy balzsamot a hidratáláshoz; ezek segítenek megőrizni a kellemes illatot. Vidd fel azokra a területekre ahová a parfümöt szeretnéd fújni, majd jöhet is a fújás! Így garantáltad csodás illatod lesz egész nap.

Ezt vidd magaddal:

Ha szükség van extra motivációra, hogy jobban odafigyelj a hidratálásra, akkor a parfümöd tartóssága remek indok lehet. Mivel a hidratált bőrön könnyebben megmarad és intenzívebb is az illat, ezért tanácsolja a legtöbb szakértő, hogy használj testápolót vagy más krémet, mielőtt használod a parfümöt.

Forrás: Glamour