Mi a megoldás, ha rossz a leheleted, fáradt vagy és állandóan éhes?
2024-07-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Már akár most is tölthetsz magadnak egy pohár vizet, amíg ezt a cikket olvasod.

A szakértők szerint a férfiaknak 3,7 liter víz (nagyjából 15 pohár) ajánlott, míg a nőknek körülbelül 2,7 liter (közel 11 pohár) vizet kellene naponta meginniuk. A tested sokféleképpen jelzi neked, hogy ideje folyadékhoz jutnia: először is, ha a szervezeted megfelelően hidratált, akkor a vizeleted szinte átlátszó, amennyiben viszont sárgás színű, esetleg erőteljes a szaga, akkor bizony máris ihatsz egy újabb pohár vizet.

De a dehidratáltság jelentkezhet még az alábbi formákban is:

Szárad a szád

Minden alkalommal, amikor úgy érzed, hogy szárad a szád, igyál meg egy nagy csésze vizet, ez ugyanis már azt jelzi, hogy kezd dehidratálódni a szervezeted. Soha ne próbáld üdítővel, teával vagy kávéval helyettesíteni a vizet.

Tartósan rossz a lehelet

A víz a testnedvek termelésében is részt vesz, így pedig a nyáltermeléshez nélkülözhetetlen. Emellett segít eltávolítani a baktériumokat a szánk belsejéből, így a fogaink és a fogínyünk egészségét is támogatja. Amennyiben viszont nem iszol elég vizet, az gátolja a nyáltermelést, így pedig könnyen felhalmozódhatnak a baktériumok a nyelveden, a fogaidon és a fogínyeden, ami rossz leheletet okozhat.

Száraz bőr

A bőr a legnagyobb szerv, amely számára elengedhetetlenül fontos a megfelelő hidratálás. A kiszáradt bőr az első legbiztosabb jel, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy sokkal több vizet kellene inni. Ha nincs elég víz a szervezetben, akkor az izzadás során nem tud megszabadulni a felgyülemlett méreganyagoktól.

Erős szomjúságérzet

Az erős szomjúságérzet leginkább egy forró, kánikulai napon jelentkezik, de a túlzott alkoholfogyasztás következtében is hamar dehidratálódik a test. Figyelni kell a szervezet jelzéseire, nagyon jól tudja, hogy mire van szükséged.

Szemszárazság

Vízhiány következtében a szem kiszárad, és véreres lesz. Ha nem fogyasztasz elég vizet, a könnycsatornák kiszáradnak. Ez nem csak azért jelent problémát, mert esetleg nem tudsz sírni, hanem komoly szemkárosodás is kialakulhat, főleg azon személyeknél, akik kontaktlencsét viselnek.

Ízületi fájdalmak

A gerinc-, és porckorongok kb. 80%-a víz, éppen ezért is szükséges az elegendő vízfogyasztás, mert különben gyorsabban kopnak. Ha a test eléggé hidratált állapotban van, a ízületek képesek enyhíteni az olyan hirtelen mozdulatok következtében kialakuló fájdalmakat.

Csökken az izomtömeg

Az izmok nagy részét is a víz teszi ki, nyilvánvaló, hogy minél kevesebb víz van a szervezetben, annál kisebb az izom. Az edzés előtt és -utáni vízfogyasztás már-már kötelező, nem csak hidratál, hanem gondoskodik az izmok egészségéről, és enyhíti az izomlázat.

Gyakori betegeskedés

A víz elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetből. Ha állandóan betegeskedsz, ez azt jelenti, hogy meg kell szabadulj a felgyülemlett méreganyagoktól, hogy újra erős lehessen az immunrendszered. A dehidratált szervezet esetében az olyan létfontosságú szervek, mint pl. a szív, kezdi elszívni a vérből a vizet annak érdekében, hogy megfelelően tudjon működni.

Fáradtság, fejfájás

Ha nincs megfelelően hidratálva a vér, akkor hamar kialakul egy oxigénhiányos állapot. Ilyenkor álmosság, fáradtság, és akár fejfájás is kialakulhat. A kávé helyett inkább igyál meg egy nagy csésze tiszta vizet.

Éhség

Az éhség gyakran nem is azért jelentkezik, mert valami ételre van szüksége a szervezetednek, hanem inkább csak víz kellene. Próbáld ki, ilyenkor igyál meg egy nagy csésze vizet, főleg, ha rád tör az éjszakai nassolási vágy.

Emésztési problémák

Ha nem hidratálsz megfelelően, a gyomor nyálkahártyájának csökken az ellenálló képessége, és így könnyen károsíthatja a gyomorsav a szöveteket. Ha nem iszol elegendő vizet, egy idő után gyomorégéssel, gyomorsav-túltengéssel és emésztési problémákkal fogsz küzdeni.

Idő előtti öregedés

A test által visszatartott víz mennyisége az életkor előrehaladtával csökken, éppen ezért tudatosan kell növelni a vízbevitelt. Kezdetben csak a külső jelek, mint pl. a ráncosodás, az, ami szemmel látható, de idővel érezni fogod, hogy belső szerveid is lassabban működnek.

Így tudod megváltoztatni ivási szokásaidat:

1.Figyelj oda arra, hogy ébredés után egy pohár vízzel indítsd a napod, aztán óránként újratöltsd azt.

2.Étkezések előtt igyál egy pohár vizet: ezáltal nemcsak a hidratálásért teszel, hanem azért is, hogy megakadályozd a túlevést.

3. Mindig legyen nálad egy kulacs vízzel feltöltve, ami arra emlékeztet, hogy igyál.

4.Ha unod a víz ízét, dobj a citromkarikát vagy néhány szelet uborkát, de adhatsz hozzá gyömbért is.