Mézes-fokhagymás vajban sült répa
Hozzávalók:
-500 g répa vagy bébirépa
-60 g vaj (nálunk ghível készült, de laktózmentes vajjal is elkészíthető)
-30 g méz
-2 gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy zúzva
-só, őrölt fekete bors ízlés szerint
A tálaláshoz:
-friss, aprított petrezselyem
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és a mézet, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és kb. 30 másodpercig pirítjuk, amíg illatozni kezd.
A répákat hámozzuk meg, a végeit vágjuk le, tegyük alufóliára és locsoljuk meg a vajas keverékkel bőven, sózzuk, borsozzuk és csomagoljuk be. Az előmelegített sütőben kb. 50-60 perc kell neki.
Ha még gyorsabban szeretnénk elkészíteni az ételt, használjunk bébirépákat.
Miután kész a vajas-mézes mázunk, a bébirépákat beleforgatjuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A répákat sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, és 20 percig sütjük.
A végén 2–3 percre átkapcsolhatunk grillezés módra, hogy a szélek enyhén megpiruljanak és karamellizálódjanak. Tálalás előtt friss petrezselyemmel megszórjuk.
