Mézes-fokhagymás vajban sült répa
2025-11-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

-500 g répa vagy bébirépa

-60 g vaj (nálunk ghível készült, de laktózmentes vajjal is elkészíthető)

-30 g méz

-2 gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy zúzva

-só, őrölt fekete bors ízlés szerint

A tálaláshoz:

-friss, aprított petrezselyem

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és a mézet, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és kb. 30 másodpercig pirítjuk, amíg illatozni kezd.

A répákat hámozzuk meg, a végeit vágjuk le, tegyük alufóliára és locsoljuk meg a vajas keverékkel bőven, sózzuk, borsozzuk és csomagoljuk be. Az előmelegített sütőben kb. 50-60 perc kell neki.

Ha még gyorsabban szeretnénk elkészíteni az ételt, használjunk bébirépákat.

Miután kész a vajas-mézes mázunk, a bébirépákat beleforgatjuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A répákat sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, és 20 percig sütjük.

A végén 2–3 percre átkapcsolhatunk grillezés módra, hogy a szélek enyhén megpiruljanak és karamellizálódjanak. Tálalás előtt friss petrezselyemmel megszórjuk.