Méteres kalács receptje
2023-10-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók a tésztához:

-8 egész tojás

-52 dkg porcukor

-52 dkg finomliszt

-25 dkg vaj

-2,5 dl víz

-1,5 zacskó sütőpor

-2 evőkanál natúr kakaópor

a forma kikenéséhez:

-5 dkg vaj

-4 evőkanál liszt

a krémhez:

-30 dkg vaj

-30 dkg porcukor

-7,5 dl tej

-5 ek cukor

-3 ek rum

-2 tasak puncs pudingpor

a mázhoz:

-30 dkg fekete csokoládé

-8 dkg vaj

Elkészítése:

A tojássárgáját a porcukorral, majd a vízzel és a vajjal kikeverjük. Lisztes sütőport szórunk bele, összeállítjuk, majd felezzük. Az egyik részhez kakaóport és 1 evőkanál vizet adunk.

A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, elfelezve a kétféle tésztába keverjük finoman.

A tésztákat 1-1 vajjal kikent, lisztezett őzgerinc formába töltjük, és 170 fokos sütőben kb. 45 perc alatt sütjük.

Amikor kihűlt, felszeleteljük.

A krémhez a pudingot a tejjel és cukorral megfőzzük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a pudinggal összekeverjük, a rummal ízesítjük. Ezzel ragasztjuk össze a tésztadarabokat, felváltva, így kapva egy hosszú, csíkos rudat.

A csokit a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, bevonjuk vele a tészta tetejét. Hagyjuk, hogy rádermedjen, majd alufóliával lefedve (vigyázva, hogy a csoki ne kenődjön rá) a hűtőbe tesszük. Ha már egy-két órát pihent ott, ferdén vágva felszeleteljük, így adja ki a szép színes mintázatot.