Méteres kalács receptje
Hozzávalók a tésztához:
-8 egész tojás
-52 dkg porcukor
-52 dkg finomliszt
-25 dkg vaj
-2,5 dl víz
-1,5 zacskó sütőpor
-2 evőkanál natúr kakaópor
a forma kikenéséhez:
-5 dkg vaj
-4 evőkanál liszt
a krémhez:
-30 dkg vaj
-30 dkg porcukor
-7,5 dl tej
-5 ek cukor
-3 ek rum
-2 tasak puncs pudingpor
a mázhoz:
-30 dkg fekete csokoládé
-8 dkg vaj
Elkészítése:
A tojássárgáját a porcukorral, majd a vízzel és a vajjal kikeverjük. Lisztes sütőport szórunk bele, összeállítjuk, majd felezzük. Az egyik részhez kakaóport és 1 evőkanál vizet adunk.
A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, elfelezve a kétféle tésztába keverjük finoman.
A tésztákat 1-1 vajjal kikent, lisztezett őzgerinc formába töltjük, és 170 fokos sütőben kb. 45 perc alatt sütjük.
Amikor kihűlt, felszeleteljük.
A krémhez a pudingot a tejjel és cukorral megfőzzük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a pudinggal összekeverjük, a rummal ízesítjük. Ezzel ragasztjuk össze a tésztadarabokat, felváltva, így kapva egy hosszú, csíkos rudat.
A csokit a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, bevonjuk vele a tészta tetejét. Hagyjuk, hogy rádermedjen, majd alufóliával lefedve (vigyázva, hogy a csoki ne kenődjön rá) a hűtőbe tesszük. Ha már egy-két órát pihent ott, ferdén vágva felszeleteljük, így adja ki a szép színes mintázatot.