Mennyi só egészséges valójában?
A só szinte minden élelmiszerben megtalálható – még azokban is, amelyekről első pillantásra nem is gondolnánk.
Hivatalosan a fehér szemcséket ásványi anyagoknak hívják, a vegyészek pedig nátrium-kloridként emlegetik. Ezért az élelmiszerek csomagolásán általában feltüntetik a nátriumtartalmat. De vigyázzunk! A nátrium tömege nem azonos a só tömegével: 1 gramm só 400 mg nátriumot tartalmaz, 1 gramm nátrium pedig körülbelül 2,5 gramm sónak felel meg.
Mivel azonban a nátrium létfontosságú ásványi anyag, amelyet szervezetünk vonakodva, folyamatosan kiválaszt, ezért fontos, hogy naponta legalább 3,75 gramm konyhasót vagy 1500 mg nátriumot fogyasszunk. Mi a probléma mindezzel? Sok élelmiszer – különösen a készételek és a gyorsételek – gyakran nemcsak sok rejtett cukrot, hanem túl sok sót is tartalmaz.
Mutatjuk, mely termékeknél érdemes talán jobban odafigyelni arra, hogy mennyit eszünk a jövőben.
Búzakenyér
Mindössze 100 gramm búzakenyér (ami körülbelül két szeletnek felel meg) 621 mg nátriumot tartalmaz. Ha szeretsz több szeletet enni villásreggelire, akkor már majdnem teljesítetted a napi sóbevitelt.
Zeller
A zeller nemcsak egészséges, de gyümölcslé formájában is nagyon népszerű. De vigyázz: egy szál zeller 160 mg nátriumot tartalmaz.
Sült krumpli
Egy jó adag ezekből a ropogós csíkokból könnyen elérheti a 300-500 mg nátriumot, a napi szükségleted körülbelül egyharmadát.
Szalámi
A nátriumban leggazdagabb élelmiszerek között valószínűleg a szalámié az aranyérem. Már 100 g belőle 200 mg-mal haladja meg az ajánlott nátriummennyiséget.
Savanyú káposzta
A zellerhez hasonlóan a savanyú káposzta is nagyon egészséges. Azonban 100 g-onként mintegy 661 mg nátriummal ez is riasztóan magas mennyiséget tartalmaz a zöldséghez képest gyorsan káros ásványi anyagból.