Mennyi cukor van benne?
2022-10-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Azt már régen tudjuk, hogy a túlzásba vitt cukorfogyasztás számos egészségügyi problémát idézhet elő szervezetünkben. Azonban bármennyire is próbálunk egészségesen étkezni, és olyan dolgokat fogyasztani, amelyben – szerintünk – nincsen vagy csak minimális mennyiségű cukor van, igencsak meglepődhetünk, ha vetünk egy pillantást a kegyetlen számokra. Mennyi cukor van benne? Megmondjuk!

Zsírszegény joghurt

A joghurt tápláló, a szervezet számára szükséges tápanyagokban gazdag élelmiszer, amely sokat segíthet a megfelelő emésztésért és egészséges életmódért vívott harcban. Azonban nem minden joghurtot állítják elő ugyan úgy, és sajnos, a zsírszegény termékek esetében a zsírok elkerülésével belefuthatunk valami másba: a fokozott cukorbevitelbe. A zsírszegény termékek nagy részénél ugyanis a megfelelő ízélmény érdekében a kivont zsírmennyiséget hozzáadott cukorral kompenzálják. Így lehetséges, hogy egy bögre (kb. 245 g) zsírszegény joghurt elfogyasztásával akár 47 g cukrot is szervezetünkbe juttathatunk, ami körülbelül 12 kiskanálnak felel meg.

 

Saláta dresszingek

A joghurtokhoz hasonlóan sokak által választott diétás ételek a különböző saláták zsírszegény dresszingekkel. Azonban csak úgy, mint a joghurt esetében, a zsírt itt is cukorral pótolják, így ha egy ilyen, boltban vásárolt, kész saláta öntettel fogyasztjuk friss zöldségeinket, akkor számoljunk vele, hogy 2 evőkanálnyival akár 12 g, vagyis 3 kiskanálnyi cukrot is elfogyaszthatunk.

 

Smoothiek és gyümölcsitalok

Szintén egészségtudatos választásnak tűnnek a különféle gyümölcsök keverékeiből előállított, léböjtök és diéták alatt fogyasztott, dzsúzok és smoothiek. A gyümölcsök azonban amúgy is természetesen magas cukor tartalmúak, ezért jobban tesszük, ha egészségünk érdekében a belőlük készült italok helyett, inkább frissen fogyasztjuk őket, mivel így legalább a bennük található rostokat is szervezetünkbe juttathatjuk. A gyümölcsök passzírozásával és kifacsarásával ugyanis pontosan ezektől, az emésztésünkre jótékony hatású, telítettség érzetet okozó rostoktól fosztjuk meg magunk. Ha pedig smoothiet iszunk, számolnunk kell azzal is, hogy a gyümölcsökön kívül a mixbe kerülnek egyéb, cukorban nagyon is gazdag összetevők, például a már említett zsírszegény joghurt. Néhány ilyen 3-5 deciliteres smoothie, akár 60-70 gramm cukrot is tartalmazhat!

 

Öntetek és szószok

Milyen egyszerű és finom megoldás a frissen grillezett csirkemellre egy kis barbecue szószt önteni, vagy a teljes kiőrlésű pizzánkat egy kis ketchuppal feldobni! Egyszerű persze lehet, de diétás nemigazán. Bár a barbecue és különböző chilis, vagy édes-savanyú szószok igazán jó kísérői és pácai lehetnek frissensültjeinknek, egy-egy ilyen öntetnek gyártótól függően akár 40 százaléka (!) is cukorból állhat. Így a friss, fehérjedús husira és a még gőzölgő vitaminban gazdag grillzöldségekre 2 evőkanálnyi barbecue szósszal pillanatokon belül akár több, mint 3 kiskanál cukor is kerülhet!