Működhet a nesting módszer?
2022-10-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A szülők különválása igencsak nagy kihívás, és fájdalmas időszak elé állítja a gyerekeket, akiknek ezentúl ide-oda kell ingázniuk anya és apa között. De mit tegyünk, ha nem szeretnénk ennek kitenni őket? Ebben lehet segítségünkre a nesting módszer.

 

Mi a nesting módszer?

Ennek a módszernek a középpontjában a gyerekek állnak, ami azt jelenti, hogy nem ők költöznek az épp soron következő szülőhöz, hanem épp fordítva: anya és apa ingázik ide-oda. Míg a gyerekek maradnak a megszokott környezetükben, otthonukban, szobájukban, addig a szülők felváltva élnek velük az egykori közös otthonban.

Azoknak a szülőknek, akik erre rendezkednének be, számolniuk kell azzal, hogy megnőnek a kiadásaink, hiszen akár három lakásra is szükségünk lehet. Az egyik az egykor közös ingatlan, a másik kettő pedig az anyuka és az apuka új otthona. Ezt le lehet csökkenteni két lakásra, amennyiben a két elvált fél képes felváltva ugyanabban a lakásban élni, de ennek azért számos hátulütője lehet.

 

Előnyök

Állandó lakhely

A nesting módszer gyerekközpontú, hiszen az ő lelki világukat helyezi előtérbe. Számukra rendkívül fontos, hogy egy ilyen nehéz időszakban, mint egy válás, legyen egy stabil pontjuk, például az otthonunk, amitől egy percre sem kell megválniuk. Ezzel együtt megmarad a baráti körük, nem kell se bölcsödét, se óvodát, se iskolát váltaniuk.

Egyenrangú szülők

Szintén nagy előnye ennek a módszernek, hogy egyik szülő sem szorul a háttérbe, hiszen ugyanannyi időt töltenek a gyerekekkel, így a kapcsolatuk is szoros marad.

 

Hátrányok

Anyagi helyzet

Mivel több ingatlant kell fenntartani, értelemszerűen komoly anyagi terheket ró ez a családra. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy mivel a gyerekek nem költöznek, nem kell mindent duplán megvásárolni nekik, hiszen már minden adott a jelenlegi otthonukban. Nem kell plusz ágy, íróasztal, szék, iskolaszerek, hangszerek stb.

Kisbabával nehezen kivitelezhető

Ha már nagyobbak a gyerekek, a nesting módszer könnyebben kivitelezhető. Ha azonban egy kisbaba vagy egy totyogós is tagja a családnak, akkor nagy valószínűséggel nem megoldható ez a fajta együttélés, hiszen az ilyen kicsi gyerekeknek fontos az állandóság, illetve egy olyan személy, akire bármikor számíthatnak.

 

Ésszerű a nesting módszer?

Alapvetően ez egy remek módja az együttélésnek, hiszen a gyerekek talán így szenvedik meg legkevésbé a szülők különválását. Ennek ellenére csak abban az esetben kivitelezhető, ha a szülők képesek tisztelettudóan kommunikálni egymással.