Melyik kézen hordjuk az eljegyzési gyűrűt?
2023-03-03  /  Szerző:   /   Ajánló

Azt kérdezi, melyik ujjra kell felhúzni az eljegyzési gyűrűt? Nézzük meg együtt a történelmi hagyományokat, de a jelenlegi trendeket is.

A hagyomány eredete

A világ legtöbb országában az eljegyzési gyűrűt a bal kéz gyűrűsujján viselik. Ez a hagyomány az ókori Egyiptomból és Rómából származik. Az emberek úgy hitték, hogy a gyűrűsujjon keresztül fut végig a szerelem vénája, amely a szívhez vezet. Így a nő szíve ahhoz tartozott, aki a gyűrűt az eljegyzés során az ujjára húzta.

Kínában viszont úgy tartják, hogy minden ujjnak saját jelentése van. A hüvelykujj a szülőket, a mutatóujj a testvéreket, a középső ujj önt, a gyűrűsujj az élettársat, a kisujj pedig a gyerekeket jelképezi. Ha összerakja a tenyerét úgy, hogy a tenyerek belseje egymás felé van fordítva, az egyetlen két ujj, amelyet nem tud elhúzni egymástól, a gyűrűsujj. A középső ujjon lévő gyűrű tehát az örök kötelék szimbóluma.

Vagyis melyik kézen kellene hordani az eljegyzési gyűrűt?

Különbözőek a vélemények arról, hogy melyik kézen viseljük az eljegyzési gyűrűt. Valaki a bal, valaki a jobb kezét részesíti előnyben. Egyik lehetőség sem helyes vagy helytelen. A döntés mindig az öné. Egyes nők még a középső ujjukon is viselik a gyűrűt.

Ha ön jobbkezes, a gyűrű viselése a bal kezén praktikus dolog is lehet. A jobb kezével végzi a legtöbb feladatot, így a gyűrű nem lesz útban. Kisebb a valószínűsége, hogy valahova beakad vagy megsérül. Ha viszont balkezes, akkor praktikusabb, ha a jobb kezén viseli a gyűrűt.

 

Mi legyen a gyűrűvel az esküvő után?

Melyik ujjon viselik az eljegyzési gyűrűt az esküvő után? Ez a régiótól és a személyes preferenciáktól függ. Több lehetőség is van.

Vannak nők, akik az esküvő után elteszik, és csak a jegygyűrűt viselik. De ez a lehetőség ritka. Végül is a nők továbbra is viselni akarják a gyönyörű gyűrűjüket. Vannak, akik a jegygyűrűt a jobb kezük gyűrűsujjára húzzák, az eljegyzési gyűrűt pedig a bal kezükön hagyják.

Azokban az országokban, ahol a jegygyűrűt a bal kézen viselik, az eljegyzési gyűrűt az esküvő után a jobb kézre vagy a bal kéz középső ujjára helyezik át. Nagyon népszerű az a trend is, amikor az eljegyzési gyűrűt és a jegygyűrűt együtt viselik egy ujjon. Ha a két gyűrű összeillik, igazán páratlan kombinációt alkotnak.