Megszületett Meghan és Harry második gyermeke
2021-06-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Megszületett Harry és Meghan második gyereke, Archie kistestvére. A várva várt hírt Harry herceg és Meghan személyesen jelentette be vasárnap az Archewell nevű honlapjukon.

 

A kislány a Lilibet "Lili" Diana Mountbatten-Windsor nevet kapta szüleitől. Tehát bejöttek a találgatások a nevet illetően. A két néven kívül még az idén áprilisban elhunyt Fülöp edinburghi herceg nevét hozták még szóba.

A kislány első nevét dédnagymamájáról, II. Erzsébet királynőről kapta. Lilibet volt ugyanis a brit uralkodó közkeletű fiatalkori beceneve a királyi családon belül.

A gyermek második nevével a szülők az 1997-ben elhunyt Diana hercegnő emléke előtt tisztelegnek. Diana lett volna a kislány apai nagymamája és az idén töltené be 60. életévét.

Lilibet amerikai idő szerint péntek délelőtt 11:40-kor jött a világra a kaliforniai Santa Barbara egyik kórházában, 3.48 kg súllyal és már otthon van a szüleivel. Ő és édesanyja egyaránt jól van a közlemény szerint.

Harry és Meghan kislánya a királynő 11. dédunokája és a nyolcadik a brit trónutódlási sorban. Lilibet a brit uralkodó első olyan dédunokája - egyben a brit trónöröklési lista első olyan tagja -, aki az Egyesült Államokban született amerikai állampolgárként. Ugyancsak ő az első olyan dédunoka, aki az uralkodó néhai férje, az április 9-én, életének 100. évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg halála után jött a világra.

A házaspár első gyermeke, Archie Harrison Mountbatten-Windsor 2019 májusában született Londonban. A kis Archie nagy testvér lett.

Harry és Meghan egyértelműen a királynőnek tett békülékeny gesztust második gyermekének elnevezésével. A házaspár és a királyi család között ugyanis jól érzékelhetően igen feszült a viszony azóta, hogy Harry és Meghan tavaly kilépett a családi kötelékből és Kaliforniába költözött, és a kapcsolat tovább romlott idén márciusban, amikor a herceg és a hercegnő világszerte óriási vihart kavaró interjút adott a CBS amerikai televíziónak.

A kétórás interjúban, amelyet Oprah Winfrey készített a házaspárral, Meghan beszélt a királyi családon belüli elszigeteltségéről, és felfedte, hogy a minden lépésére kiterjedő átható figyelem miatt az öngyilkosság gondolata is felmerült benne.

Alig burkolt utalást tett emellett arra is, hogy a brit királyi család tagjaként rasszista előítéletekkel kellett szembesülnie. Elmondta, hogy amikor várandós volt kisfiával, Archie-val, Harrynek "valaki" a királyi családból felvetette, hogy a születendő gyermek bőrszíne "vajon mennyire lesz sötét".

Azóta sem derült ki, hogy ezt a megjegyzést ki tette, de a CBS-interjúban Harry kifejtette: a rasszista megnyilvánulásoknak általában is komoly szerepük volt abban, hogy ő és felesége tavaly felhagyott a királyi család tagjaként végzett tevékenységével és Amerikába költözött.

A sussexi hercegnő - polgári nevén Meghan Markle - személyében először került afroamerikai gyökerű amerikai állampolgár a brit királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként.

Forrás: Blikk