Megrázó karácsonyi ételek
Más népeknek a pacal undorító, mi meg imádjuk. Íme néhány karácsonyi étel, amivel épp fordított a helyzet...
Kiviak - Grönland
A kiviak, azaz a madárral töltött fóka - illetve valójában fókabőr - biztos dobogós lenne nálunk a gusztustalan ételek versenyében. Lényege, hogy egy kibelezett fókát megtöltenek 500 kisebb méretű sarkköri madárral, majd fókazsírral légmentesen lezárják és bevarrják a “zsákot”. Az egészet elássák a földbe és hagyják fermentálódni 3-18 hónapig. Ezután felnyitják a fókabőrt és a madarakat kihúzgálják belőle majd elfogyasztják. Vagy úgy, hogy leharapják a madár fejét és kiszívják a fermentálódott húst, vagy úgy, hogy csak a mellet és a combot eszik meg. Másik grönlandi karácsonyi delikát kaja a mattak, amely valójában vastag bálnazsírszalonna. A zsíros bálnabőrt bevagdossák és ebből vágnak le darabokat és fogyasztják. Mivel rágós, gyakran rágóguminak is hívják. Ízét egyesek a kókuszhoz, mások inkább a dióhoz hasonlítják. Régen nyersen fogyasztották, ma már gyakran megsütik fogyasztás előtt.
Lutefisk - Skandinávia
A lutefisk valójában egész Észak-Európára jellemző fogás. Lényege, hogy a tőkehalat öt-hat napig áztatják hideg vízben, naponta kétszer cserélve a vizet, majd két napra nyírfahamu és víz keverékében áztatják. Az eredmény egy duzzadt, kocsonyás állagú halhús. Természetesen amikor kiveszik a lúgból, leöblítik. Akik kóstolták, állítják, hogy nagyon finom.
Smalahove - Norvégia
Nos, a smalahove nem más, mint sült bárányfej. Habár a bárányhús nagyon sok ország gasztronómiájában szerepel, a norvégok karácsonykor az állat komplett fejét szolgálják fel. De előtte sózzák, szárítják, füstölik, majd megfőzik. Legízletesebb részének a velő számít. Burgonyával és karórépával tálalják. Hagyományosan a karácsony előtti vasárnapon készítik.
Lechon - Fülöp-szigetek
A filippinók között sok a keresztény. Karácsonykor ők egy érdekes sertésételt fogyasztanak: a lechont. Ez tulajdonképpen sült malac, amit tavaszi tekerccsel és gyümölcssalátával együtt kínálnak. A fogás készítése: a szopós malacról lepörkölik a szőrt, majd kizsigerelik. Ezután belsejét bedörzsölik különféle fűszerekkel, és zöldfűszerekkel töltik meg. Bőrét kókusztejjel vagy szójaszósszal bekenik és öt óra hosszat sütik faszénparázs felett.
Mopane worms - Dél-Afrika
A dél-amerikai karácsonyi ünnepi asztal egyik fogása a mopane worms, azaz sült hernyók. Ezek a férgek pont az ünnepek idején fordulnak elő nagy számban a természetben. A hernyókat zsiradékban sütik ki. A fogás illata a frissen morzsolt levelekre emlékeztet, mivel a mopane hernyók főként levelekkel táplálkoznak. A fogás “alapanyaga” a latinuls gonimbrasia belina egy császármolyfaj, amely Dél-Afrika melegebb részein honos. Nagy ehető hernyója a mopánféreg a mopánfa leveleivel táplálkozik.