Megoldható a térkő tisztítása házilag, vegyszermentesen?
2023-09-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A kültéri burkolási megoldások közül a térkő az egyik legszebb és legpraktikusabb megoldás. Azonban a használatból eredően különféle szennyeződések jelenhetnek meg rajta, amelyek ronthatnak az esztétikus megjelenésén. Az olajfoltok és egyéb kiömlő anyagok mellett az eső és a napfény is könnyedén károsíthatják. Szerencsére ezek kezelésére remek vegyszermentes megoldások is léteznek! Mutatjuk, hogyan végezhető el a térkő tisztítása házilag, környezetbarát szerek felhasználásával.

A térkő karbantartásához nem merül ki a gyomtalanításban. A felületre kerülő különböző anyagokat érdemes mielőbb eltávolítanunk, ezzel megőrizve a térkő szépségét.

Milyen térkövet válasszunk?

A térkő választásakor érdemes néhány szempontot figyelembe vennünk, amelyek hosszú távon biztosítják, hogy esztétikus legyen a megjelenése. Érdemes olyan típust választani, amely kisebb fugával is lerakható és felületkezelt, vagyis impregnált. Az impregnálás segít abban, hogy jobban ellenálljon a felület a környezeti hatásoknak. Jellemzően az eső és a napfény károsíthatja leginkább a felületet. A zártabb, vagyis kisebb fugával lerakható típusok előnye, hogy kevésbé fog gazosodni, mert kisebb terület áll a gyomok rendelkezésére. Ha medencénk is van, akkor is kiemelten fontos, hogy impregnált legyen a felület. Ezáltal meg tudjuk óvni a kifröccsenő klóros víz káros hatásától. Az impregnálást érdemes legalább évente megújítani.

A térkő választásakor fontos szempont az is, hogy mennyire tisztítható könnyedén. Ha túlságosan sima a felülete, akkor jellemzően csúszósabb is, ami a téli hónapokban balesetveszélyessé válhat. Az érdesebb felszín a szennyeződések jobb megtapadását eredményezheti, amelynek következtében többször kell majd takarítani.

Szín tekintetében nem jó választás a túlságosan világos és a túlságosan sötét térkő sem, mert a különböző színű szennyeződések mindkét változaton nagyon meglátszanak. A világos színen a sár- és az olajfoltok is erősebben látszódnak, ezért nem érdemes ebben gondolkodnunk.

Milyen gyakran végezzük a térkő tisztítását?

Teljeskörű tisztítást elegendő évi egy-két alkalommal végezni. Érdemes tavasszal és ősszel teljeskörűen megtisztítani a felületet, ezzel biztosíthatjuk, hogy sokáig megőrzi szépségét. Azonban sokat tehetünk azzal is, hogy a nagyobb és átfogó tisztítások között, havonta is elvégzünk kisebb műveleteket. A felületre kerülő port egy seprű segítségével is könnyedén el tudjuk távolítani. A seprést követően érdemes lelocsolni a felületet, amelyet egy újbóli seprés követ. Erre a lépésre azért van szükség, mert, ha a por bekerül a térkő mélyebb rétegébe, akkor könnyedén megváltoztatja a színét.

Az olajfoltot és egyéb kifröccsenő szennyeződéseket, mint a kávé vagy a vörösbor, a keletkezést követően mielőbb távolítsuk el. Ehhez szerencsés esetben elegendő, ha langyos ecetes, vagy mosogatószeres vízzel áttöröljük a felületet.

A térkő között megjelenő mohát és gazt azonnal távolítsuk el, amint észrevesszük!

Hogyan történjen a térkő tisztítása ecettel?

Az ecet vízzel hígítva segíthet eltávolítani a térkőre került makacs szennyeződéseket. Azonban mielőtt nekilátunk a tisztításnak érdemes ellenőrizni a gyártói utasítást, mert bizonyos anyagokon nem használható. Először érdemes egy kevésbé látható helyen tesztelni, hogy nem okoz-e kárt az ecet a felületen és csak azt követően alkalmazni.

A tisztító folyadék elkészítése egyszerű: egy vödörbe öntsünk ecetet és meleg vizet 1:10 arányban, majd egy szivacs vagy egy súrolókefe segítségével dörzsöljük át vele a felületet. Ha nem szeretnénk ecetet használni, akkor a házi mosogatószert is bevethetjük, vízben feloldva.

Térkő tisztítása szakember segítségével

Amennyiben extrém szennyeződéseket kell eltávolítanunk, mint pl. a festék vagy penészfolt, akkor érdemes szakember segítségét igénybe vennünk. Ilyen esetben a térkő tisztítását egy magasnyomású mosó segítségével végzik el. Ezek a berendezések jellemzően forró levegővel távolítják el a szennyeződéseket, ezáltal vegyszermentes megoldást kínálnak a szennyeződések ellen.

 

Forrás