Meggyes tejszínszelet
Hozzávalók 10 szelethez
A tésztához:
-4 tojás
-4 ek. cukor
-1 citrom reszelt héja
-4 ek. liszt
A krémhez:
-5 dl tejszín (30%-os)
-30 dkg meggy
-4 ek. porcukor
-2 ek. rum
-1 mk. őrölt fahéj
A csokoládéöntethez:
-10 dkg étcsokoládé (60%-os)
-1,5 dl főzőtejszín (10%-os)
-1 ek. rum
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a fehérjehabbal lazítjuk. Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és a sütőben, kb. 20 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a sütőpapírt
A krémhez a tejszínt a hűtőben lehűtjük. A meggyet megmossuk, kimagozzuk. A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, a rumot, a fahéjat, belekeverjük a magozott meggyet.
Az öntethez az étcsokoládét tálkába tördeljük, vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt, a rumot, és lassú tűzön 2-3 percig főzzük. Végül levesszük a vízgőzről, kihűtjük.
Folpackkal vagy alufóliával kibélelünk egy őzgerincformát, beleszedjük a habos krémet. A kihűlt piskótát akkora darabra-darabokra vágjuk, hogy be tudjuk vele fedni a krém tetejét. Mélyhűtőbe téve, 2 óra alatt nem túl keményre fagyasztjuk.
Tálaláskor a parfét kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a fóliát, tálra tesszük, meglocsoljuk csokoládéval, majd forró vízbe mártott éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Mentával is díszíthetjük. Azonnal tálaljuk.
Munka: kb. 50 perc
Fogyasztható: kb. 3,5 óra múlva