Megállítható a sejtek öregedése?
2022-02-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Amerikai kutatóknak sikerült rábírniuk egerek májsejtjeit, hogy takarítsák ki a káros, öregedést okozó fehérjéket. Ezzel első ízben sikerült egy teljes szerv öregedését megállítani – közölte a Nature Medicine brit szakfolyóirat.

A New York-i Yeshiva Egyetem kutatói génmódosított idősebb egerek májában érték el, hogy az öregedést okozó fehérjék nem halmozódtak fel, ezáltal a teljes szerv úgy működött, mint a fiatal egereké.

 

A fehérjéknek, a sejtek alapvető vegyületeinek hasznos működése gyakran csak rövid ideig tart. Ténykedésük befejeztével a lehető leggyorsabban el kell távolítani őket a sejtből. A “takarító” feladatot szervezetünk elvégzi, ám hatékonysága csökken a korral. Ez vezet főbb szerveink, így a szív, a máj, az agy öregedéséhez, bizonyos időskori betegségek kialakulásához.

Ha a máj sejtjeiben romlik az öntisztítás hatékonysága, az egész szerv rosszabbul végzi el a szervezet méregtelenítését is, holott éppen idősebb korban szednek az emberek egyre több gyógyszert, amelyek lebontásában a májra hárul a legnagyobb feladat.

Ana Maria Cuervo és kutatócsoportja genetikailag módosított egerek májsejtjeiben olyan receptormolekulák termelődését segítette elő, amelyek elvégezték ezt a takarítást. Mindez a májfunkció jelentős javulásához vezetett még a nagyon öreg kísérleti állatoknál is. A tanulmány szerint a kétéves egerek – emberi életkorban ez 80 éves kornak felel meg – mája olyan hatékonyan tisztította a vért, mint a fiatal egereké.

A génmódosítás emberek esetében nem alkalmazható. Cuervo szerint azonban eredményei kezdeményezhetnek olyan kutatásokat, amelyek az állatkísérletet másoló (humán) gyógyszerek kifejlesztéséhez vezetnek, sőt másfajta szövetekre is kiterjeszthetik a vizsgálatokat.

Forrás: Életmódcentrum