Magas kollagéntartalmú ételek, amiktől a bőröd is kisimul
2022-10-03  /  Szerző:   /   Ajánló
A kollagén szervezetünk szuperfehérjéje, ami ragasztóként tartja össze testünket, leginkább a kötőszöveteinkben és ízületeinkben található meg és többek között bőrünk feszességéért, rugalmasságáért is felel.

A kollagén egy állati eredetű fehérje, ami aminosavakból épül fel és annak érdekében, hogy megfelelő szinten tartsuk, érdemes nagyobb mennyiségben megfelelő fehérjéket, valamint C-vitamint fogyasztanunk. Amellett, hogy jót teszünk vele bőrünknek, az inak, szalagok és egyéb belső szövetek építésében is nagy szerepe van. Nem vicceltünk a szuperfehérje megnevezéssel.

Nagyjából 25-30 éves korunkig tud szervezetünk a számára megfelelő mennyiségű kollagént megtermelni, utána azonban egyre kevesebbet és kevesebbet képes előállítani. Ha ráncaid vannak, bőröd már nem olyan feszes, mint korábban, gyakrabban fájnak az ízületeid, ez bizony mind a kollagénszint csökkenésének a jele. Szerencsére azonban megfelelő étrenddel ez a folyamat jelentősen lassítható.

Lássuk, milyen magas kollagén tartalmú ételeket kell gyakrabban ennünk ahhoz, hogy szervezetünk elegendő kollagén utánpótlást kapjon.

 
Húsleves

Ha a legjobb magas kollagén tartalmú ételt keressük, ne is kutassunk tovább. Nem véletlenül kezdtük a sort a húslevessel (ami egyébként ha csontos, még jobb), mivel míg a többi étel valójában csak elősegíti a kollagén termelését, a hús- vagy csontleves bioaktív formában tartalmazza a kollagént, amit szervezetünk azonnal fel is tud használni. Ha a bőrünkre koncentrálunk, a marhából készült húslevest ajánljuk, az ugyanis I-es típusú kollagénnel van tele, ami a legjobb a bőrünknek. A szárnyasból készült húslevesben pedig a II-es típus található meg leginkább, ami az ízületek működését támogatja. Nem véletlenül mondják a táplálkozási szakértők, hogy ha kollagén utánpótlásról van szó, legegyszerűbb, ha minden nap eszünk egy tányér húslevest és nem is kell túlgondolni a problémát. Érdemes hinni nekik. Egy tuti tipp a húsleveshez: főzzük minél lassabban, annál jobban kioldódik benne a kollagén.
 
Zöldségek, gyümölcsök

Mivel C-vitamin nélkül a kollagén nem tud beépülni szervezetünkbe, kulcsfontosságú a zöldségek és gyümölcsök szerepe. A C-vitamin segíti az aminosavakat az ún. prolin előállításában, ami meg a kollagéntermelést intézi. Igazi csapatmunka! A zöld leveles zöldségek pedig amellett, hogy a betegségek elkerülésében nagy királyok, a kollagén korai lebomlását is megelőzik.

A zöld színnek egyébként kiemelt fontossága van, mivel azért az a klorofill a felelős, ami a kollagéntermelést is segíti. Fontos tudnunk, hogy minél többet mozgunk, annál több zöldséget kellene fogyasztanunk egészségünk érdekében. Salátalevél, spenót és kelkáposzta a leginkább javasolt, de bármi megteszi, ami zöldség és zöld a levele. Nem lehet hibázni.

C-vitamin tartalomban a citrusfélék verhetetlen versenyzők, ezért ha biztosra megyünk, minden nap javasolt 1-2 citrusfélét enni, ami lehet akár narancs, grapefruit vagy citrom is. A kevésbé éhesek folyadékként is bevihetik őket, hiszen a lényeg úgyis az, hogy a vitaminbomba megérkezzen a helyére és a kollagén termelésünket elősegítse.

De hogy azoknak is segítsünk, akik a citrusféléknek kevésbé rajongói, de mégis szeretnék fokozni a kollagén tartalmú ételek bevitelét: a paprikában és paradicsomban is rengeteg C-vitamin található. Éppen ezért nem kell megrémülnünk, hogy életünk végéig narancson és citromon kell élnünk: a reggeli szendvicshez ha bekapunk egy paradicsomot, vagy paprikát, máris sokat tettünk az egészségünkért. Van még egy menekülő útvonal, ha se nem narancs, se nem paradicsom: együnk bogyós gyümölcsöket gyakrabban. Bennük is van szépen C-vitamin.

 
Tojás

Míg a fentieket sejteni lehetett, addig a tojásra biztosan kevesebben tippeltek volna, ha magas kollagén tartalmú ételekről beszélünk. A tojás – különösképpen egyébként a fehérje – tele van olyan típusú aminosavakkal, melyek amellett, hogy rengeteg fontos tápanyagot tartalmaznak, bizony a kollagén termelését is serkentik.
 
Hüvelyesek és a magvak

Elsősorban a babra gondolunk, bár nem babra megy a játék. Magas aminosav tartalma kiváló, amellett tele van rézzel is, amitől éppen hogy nem rézbőrűek, hanem simabőrűek leszünk. Erősen ajánlott.

Tökmag. Cinkben gazdag, ami bármily meglepő, de a kollagén termelést is segíti, mivel lassítja a fehérjék lebomlását és gyorsítja a bőr regenerálódását. Legjobbak egyébként a pirított magvak, azokban általában több az egészséges összetevő. A mennyiséggel óvatosan, mert ezek azért kalóriabombák is egyben (és ki akar szép bőrt ugye, ha közben felszed 17 kilót?!). Napi 2-3 evőkanállal legyen elég és a legjobban teszed, ha a salátádra szórod. Ezzel máris több fontos összetevőt is kipipálhattál. Csak ügyesen!