Laktózmentes fonott kalács
2023-10-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 15 szelethez:

A tésztához:

-25 dkg liszt

-3 dkg porcukor

-1 tasak száraz élesztő (7 g)

-0,7 dl laktózmentes tej

-2 dkg laktózmentes vaj

-3 tojássárgája

-2 ek. laktózmentes tejföl

A kenéshez:

-1 tojás

Elkészítés:

A lisztet nagyobb keverőtálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, az élesztőt és egy csipet sót. A tejet langyosra melegítjük a vajjal együtt, elkeverjük benne a tojások sárgáját és a tejfölt, és a lisztes keverékhez adva rugalmas tésztává gyúrjuk. A kapott tésztát tiszta keverőtálba áttesszük, konyharuhával lefedjük, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.

Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 10x30 cm-es szögletes őzgerinc-formát. A megkelt tésztát négy egyenlő darabra szedjük, ezekből egyforma hosszúságú (40-45 cm-es) rudakat sodrunk, majd összefonjuk. A fonásnál a négy rúd végét összecsípjük, a szálakat harang alakban elrendezzük.

Fonáskor a bal szélső szálat a tőle jobbra lévőn átvetjük, a jobb szélső szálat a tőle balra lévő alatt átbújtatjuk és a harmadik szál mellé fektetjük be. Ezt egészen addig ismételjük, amíg a tészta elfogy. Ügyeljünk rá, hogy fonás közben ne nyújtsuk el nagyon a tésztát, a végén picit össze is nyomhatjuk a két végét, óvatosan formázhatunk rajta. A formába tesszük a kalácsot és hagyjuk még 15 percet kelni.

Közben a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A kalácsot tojássárgájával vékonyan lekenjük és a sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróba!). A kész kalácsot rácsra téve hűlni hagyjuk, csak utána szeleteljük.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 4 óra múlva