Kukoricás karfiolfasírt tzatzikivel, zöldséges quinoával
Hozzávalók 4 személyre
A fasírthoz:
-1 kg karfiol
-2 gerezd fokhagyma
-20 dkg morzsolt csemegekukorica (konzerv)
-2 tojás
-5 dkg reszelt sajt
-2 ek. zsemlemorzsa + a forgatáshoz
-kevés olaj a sütéshez
A tzatzikihez:
-25 dkg kígyóuborka
-1 gerezd fokhagyma
-1 csokor kapor
-3 dl natúr görög joghurt
A körethez:
-15 dkg vörös quinoa
-15 dkg fehér quinoa
-1 piros kaliforniai paprika
-1 sárga kaliforniai paprika
-1 ek. olívaolaj
-magozott zöld olajbogyó, ízlés szerint
Elkészítés:
A körethez a kétfajta quinoát jól leöblítjük, majd egyszerre 7 dl sós vízben 15-20 perc alatt puhára főzzük. A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk. Forrásban lévő vízben 8-10 percet főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk.
A megfőtt karfiolt krumplinyomóval összetörjük, hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát, a tojásokat, a reszelt sajtot, a zsemlemorzsát, sóval, borssal, a fokhagymával ízesítjük, és alaposan összedolgozzuk. A masszából gombócokat formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, kicsit lelapítjuk, sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, kevés olajjal megkenjük, és a sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A tzatzikihez a megmosott uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, 15 percet állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük, a kaprot finomra vágjuk, összekeverjük a joghurttal, megsózzuk.
A paprikákat megmossuk, leszárítjuk, húsukat apróra vágjuk, és serpenyőben, az olívaolajon pár perc alatt megsütjük. Összeforgatjuk a megfőtt quinoával, sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor a színes quinoát megszórjuk olajbogyóval, a kukoricás karfiolfasírttal és a tzatzikivel frissen kínáljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva