Kukoricás karfiolfasírt tzatzikivel, zöldséges quinoával
2024-06-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A fasírthoz:

-1 kg karfiol

-2 gerezd fokhagyma

-20 dkg morzsolt csemegekukorica (konzerv)

-2 tojás

-5 dkg reszelt sajt

-2 ek. zsemlemorzsa + a forgatáshoz

-kevés olaj a sütéshez

A tzatzikihez:

-25 dkg kígyóuborka

-1 gerezd fokhagyma

-1 csokor kapor

-3 dl natúr görög joghurt

A körethez:

-15 dkg vörös quinoa

-15 dkg fehér quinoa

-1 piros kaliforniai paprika

-1 sárga kaliforniai paprika

-1 ek. olívaolaj

-magozott zöld olajbogyó, ízlés szerint

Elkészítés:

A körethez a kétfajta quinoát jól leöblítjük, majd egyszerre 7 dl sós vízben 15-20 perc alatt puhára főzzük. A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk. Forrásban lévő vízben 8-10 percet főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk.

A megfőtt karfiolt krumplinyomóval összetörjük, hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát, a tojásokat, a reszelt sajtot, a zsemlemorzsát, sóval, borssal, a fokhagymával ízesítjük, és alaposan összedolgozzuk. A masszából gombócokat formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, kicsit lelapítjuk, sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, kevés olajjal megkenjük, és a sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

A tzatzikihez a megmosott uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, 15 percet állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük, a kaprot finomra vágjuk, összekeverjük a joghurttal, megsózzuk.

A paprikákat megmossuk, leszárítjuk, húsukat apróra vágjuk, és serpenyőben, az olívaolajon pár perc alatt megsütjük. Összeforgatjuk a megfőtt quinoával, sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor a színes quinoát megszórjuk olajbogyóval, a kukoricás karfiolfasírttal és a tzatzikivel frissen kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 45 perc múlva