Közösségi média és a párkapcsolatok. Amit a szakemberek gondolnak róla…
2020-12-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi

Emelje fel a kezét, aki még sohasem vitázott a párjával egy a közösségi oldalán kitett (vagy éppen ki nem tett) posztja miatt! Talán senki nem jelentkezne erre a kérdésre, annyira az életünk részévé váltak mára ezek az internetes oldalak.

A közösségi média a lehetőségek óriási tárházát hozta el számunkra a randizás terén, de ez sajnos egy új típusú párkapcsolati problémakör megszületésével is együtt járt.

„Ha az új párod nem tett ki fotókat Rólad a Facebook oldalán, akkor ez azt jelenti, hogy esetleg több vasat is a tűzben tart, és nem vagytok kizárólagos kapcsolatban?” „Megtörténhet, hogy a partnered egyszer elhagy egy olyan harmadik kedvéért, aki folyamatosan kihívó kommenteket hagy az Insta fényképei alatt?” „Egyáltalán kivel csetel egész nap a Snapchat-en?” Ismerős kérdések?

Ha megoldással nem is tudunk szolgálni arra, hogy miként zárjuk ki a közösségi felületeket a kapcsolatunkból, azt bemutatjuk, hogy milyen hatást gyakorolnak a Facebook és társai a szerelmi életünkre. Legalábbis, amit a szakértők gondolnak róla.

Általánosan elterjedt és kedves szokás, hogy a különleges dátumok vagy események alkalmával közös fotót posztolj a pároddal. Vannak viszont emberek, akik szerint ez kevés, és elvárják, hogy rakd tele az Insta faladat a kettőtökről készült fényképekkel. Lehet, hogy ez számodra visszatetsző, de mégis egyre inkább ez tekinthető „divatosnak”.

Egy közelmúltban készült Adobe felmérés szerint, az Instagram-ot használó fiatalok 84%-a tervezi közös fotó közzétételét Valentin nap alkalmából, valamint 4-ből több, mint 1 megkérdezett tölt el legalább 30 percet naponta azzal, hogy képeket készítsen a párjáról egy közös vakáción.

Egy másik kutatást azt is megállapította, hogy a növekvő közösségi média használat felerősíti bennünk a féltékenységet, és a kapcsolatok kiüresedéséhez vezet. Ennek igazolására azonban még tudósokra sincs szükség, megtapasztalhatod a saját életeden keresztül is. Ha például a párod inkább Youtube videókat bámul, ahelyett, hogy Veled beszélgetne, az semmiképpen sem fog előnyére válni a kapcsolatotoknak.

Valójában már a mobiltelefonok fokozott használata is ugyanezt hozta magával évekkel ezelőtt, függetlenül bármely közösségi oldaltól. Hogy ezt elkerüld, elég annyi, ha a telefont mindketten töltőn hagyjátok a másik szobában, és leültök egymás mellé kicsit beszélgetni esténként. De legalább a közös vacsora alatt kijelzővel lefelé fordítva tartjátok a kütyüket az asztalon.

A szakértők szerint az a legegészségesebb, ha egyetlen exed profilját sem követed tovább a szakítás után. Ez segíthet gyorsabban és emelt fővel továbblépni, ahelyett, hogy még hónapokig a múltat siratnád, és dühöngenél, ha azt látod, hogy új párja van.

Ezt is olvasd el! - Mit posztolhatsz a közösségi oldalakon szakítás után?

A fenti eredmények sajnos nem tüntetik fel túlságosan jó színben a közösségi oldalakat, de egy apró pozitív hatásuk mégis van. Ezek a site-ok lényegesen megkönnyíthetik olyan kapcsolatok fenntartását, amelyeket egyébként a körülmények nem tennének lehetővé. Legyen az egy távolba szakadt családtag, barát, vagy pont a párod, a sok száz kilométer már nem lehet akadály. De még az is könnyen előfordulhat, hogy egy fiatalkori szerelmedre bukkansz rá egy ilyen oldalon, és ki tudja, milyen közös jövőt tartogathat számotokra még a sors.

Mindezek alapján természetesen nincs szükség teljesen kizárni az életedből az Instát és társait. De megpróbálhatjátok korlátok közé szorítani az erre fordított időt, és a partnereddel közösen lefektethettek bizonyos szabályokat, amelyeket aztán kölcsönösen be is tartotok. Kezdjétek apró lépésekkel, és észre fogjátok venni, hogy van élet a kijelzőkön túl is.