Körtés-diós süti
2025-10-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 darabhoz

-1 kg körte

-1 citrom leve

-2 tojás

-12 dkg vaj + a formához

-10 dkg cukor

-1/2 dl joghurt

-2 dkg kakaópor

-10 dkg darált dió

-15 dkg liszt + a formához

-1/2 csomag sütőpor

-10 dkg baracklekvár

Elkészítés:

A körtéket megmossuk, megtisztítjuk, mindegyiket hatfele vágjuk, és magházukat kiemeljük. Citromos, forró vízben félig megfőzzük, majd a vízből kivéve leszárítjuk. Kivajazunk, kilisztezünk egy kb. 25 x 30 cm nagyságú tepsit.

A tésztához habosra keverjük a tojásokat a vajjal, a cukorral, majd belekeverünk egy csipet sót, a joghurtot, és jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a kakaóport, a diót, a liszttel kikevert sütőport, és az egészet alaposan összekeverjük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát a tepsibe öntjük, és elsimítjuk a tetejét. A tészta tetejére fektetjük a körtecikkeket, és a sütőben 30-35 percig sütjük. Tűpróbát végzünk, azaz hurkapálcával beleszúrva ellenőrizzük, hogy megsült-e a sütemény. Ha nem ragad rá massza, akkor jó.

A kész süteményt kivesszük a sütőből. A lekvárt felforraljuk, és megkenjük vele a még meleg süteményt. Amikor kihűlt, szeleteljük és tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb.75 perc múlva