Körtés-diós süti
Hozzávalók kb. 12 darabhoz
-1 kg körte
-1 citrom leve
-2 tojás
-12 dkg vaj + a formához
-10 dkg cukor
-1/2 dl joghurt
-2 dkg kakaópor
-10 dkg darált dió
-15 dkg liszt + a formához
-1/2 csomag sütőpor
-10 dkg baracklekvár
Elkészítés:
A körtéket megmossuk, megtisztítjuk, mindegyiket hatfele vágjuk, és magházukat kiemeljük. Citromos, forró vízben félig megfőzzük, majd a vízből kivéve leszárítjuk. Kivajazunk, kilisztezünk egy kb. 25 x 30 cm nagyságú tepsit.
A tésztához habosra keverjük a tojásokat a vajjal, a cukorral, majd belekeverünk egy csipet sót, a joghurtot, és jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a kakaóport, a diót, a liszttel kikevert sütőport, és az egészet alaposan összekeverjük.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát a tepsibe öntjük, és elsimítjuk a tetejét. A tészta tetejére fektetjük a körtecikkeket, és a sütőben 30-35 percig sütjük. Tűpróbát végzünk, azaz hurkapálcával beleszúrva ellenőrizzük, hogy megsült-e a sütemény. Ha nem ragad rá massza, akkor jó.
A kész süteményt kivesszük a sütőből. A lekvárt felforraljuk, és megkenjük vele a még meleg süteményt. Amikor kihűlt, szeleteljük és tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb.75 perc múlva