Környezetbarát mosási tippek
2021-06-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A mosás terén is érdemes törekedni a tudatosságra. A legjobb, ha ezt importált mosódió vagy drága mosógesztenye használata nélkül tesszük. Íme néhány környezetbarát mosási és spórolási tipp.

Pénzt takarítasz meg, és közben jót teszel a környezettel, ha környezettudatosan mosol. Tehát: okosan gazdálkodsz a vízzel, a mosószerrel és az árammal. Ráadásul az, aki környezetkímélő módon mos, növeli a ruhái élettartamát és a mosógépét is kíméli.

Az alábbi tippekkel csökkentheted a ruháid mosása okozta környezeti terhelést. Ehhez először is olyan mosószert ajánlott választanod, amit egy fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalat állít elő.

Mosás: melyik mosószert mire használjuk?

Egész egyszerű: univerzális mosószerrel a fehér vagy világos ruhákat, színes mosószerrel pedig a színes vagy sötét ruhákat mossuk. Miért? Az univerzális mosószerek fehérítőt tartalmaznak, ami ragyogóvá teszi a világos ruhákat, a sötét vagy színes ruhadarabokat viszont gyorsan kifakítja. Ezzel ellentétben a színes mosószerek nem tartalmaznak fehérítőt és optikai fehérítőszert. Az ezekkel mosott színes ruhák tehát sokkal lassabban fakulnak ki, és nem színeződnek el olyan gyorsan. A színes mosószerek általában egy olyan összetevőt is tartalmaznak, ami megakadályozza, hogy ruhák megfogják egymást. Így azok tovább megőrzik ragyogóan szép színüket.

A megfelelő mosószer kiválasztásában a mosási teljesítmény is fontos szerepet játszik.

Fenntartható mosás: a megfelelő adagolás

Az egy mosáshoz szükséges mosószermennyiséget a gyártók általában feltüntetik a csomagoláson. És ez fontos: a megfelelő adagolással nemcsak pénzt spórolunk, hanem a környezetet is kíméljük. Attól nem lesznek tisztábbak a ruhák, hogy az előírtnál több mosószert töltünk a gépbe! Megéri tehát követni a csomagoláson lévő utasításokat.

A megfelelő adagolás két további faktortól is függ: a ruhák szennyezettségétől és a vízkeménységtől. Ez utóbbiról a vízműveknél kaphatunk információt. Lágy víz esetén kevesebb mosószerre van szükség, mint kemény víz esetén. Ha a ruhán makacs foltok keletkeztek, akkor több mosószerre lesz szükségünk a megtisztításához, mint az enyhén izzadtságszagú ruhadarabokéhoz.

Alacsony hőmérsékleten való mosás

Nem kell attól félned, hogy a ruháid nem lesznek tiszták, ha alacsonyabb hőmérsékleten mosod őket. A legtöbb kórokozó már 30 Celsius-fokon is elpusztul. Mert a mai mosószereket, úgy fejlesztették ki, hogy a baktériumokat, gombákat és vírusokat alacsony hőmérsékleten is képesek legyenek megsemmisíteni. Kizárólag akkor szükséges 60 Celsius-fokon kimosnod a ruhákat, ágyneműket és törülközőket, ha fertőző kórokozók lehetnek rajtuk – tehát ha például az egyik családtag beteg volt.

Ezenkívül áramot is megtakarítasz, ha alacsony hőmérsékleten mosol. Ugyanis az energia nagy részét arra használjuk fel, hogy felmelegítsük a vizet. Ezért tart a mosás hosszabb ideig. Ennek ellenére a háromórás mosástól 30 Celsius-fokon hasonló mosóteljesítményt várhatunk, mint az egyórástól 60 Celsius-fokon – viszont megspóroljuk vele az energia felét.

 

Mosószerek öko csomagolásban

Ha környezetkímélő módon szeretnénk mosni, akkor arra is érdemes ügyelnünk, hogy a mosószer csomagolása is jól újrahasznosítható legyen, hogy az újra vissza tudjon kerülni az „anyagkörforgásba”.

Forrás: Activebeauty