Kolibri szelet
Hozzávalók kb. 16 szelethez
A tésztához:
-2 banán (érett)
-20 dkg ananász (konzerv)
-18 dkg finomliszt
-2,5 dkg porcukor
-2 tojás
-1 dl olívaolaj
-1 tk. szódabikarbóna
-1 mk. fahéj
-1 tk. vanília aroma
-5 dkg dió
A krémhez:
-10 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
-15 dkg porcukor
-25 dkg mascarpone
-1 lime
-1 tk. vanília aroma
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és sütőpapírral kibélelünk egy kb. 25x20 cm-es tepsit. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a szódabikarbónát, a fahéjat és egy csipet sót.
A banánt meghámozzuk, pépesre törjük villával, az ananászt nagyon apróra vágjuk. A diót mozsárban darabosra törjük/összevagdaljuk. A gyümölcsökhöz keverjük a tojásokat, az olajat és a vaníliát, majd összedolgozzuk a száraz hozzávalókkal. A legvégén beleforgatjuk a diót is.
A formába simítjuk, és kb. 30-35 perc alatt megsütjük. (tűpróba). Ha még nem sült meg, de a teteje már sötétbarna, kezd pirulni, akkor tegyünk rá egy alufóliát, és úgy süssük tovább. Hűtsük ki egy kicsit, és fordítsuk rácsra a további teljes kihűlésig.
A krémhez a vajat és a cukrot habosra keverjük, majd keverjük hozzá a krémsajtot. Végül hozzáadjuk a vaníliát, valamint a lime reszelt héját és levét.
A krémet a kihűlt tésztára kenjük. A tetejére felaprított diót szórunk. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém, és könnyen szeletelni tudjuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva