Kikapcsolódás Gran Canarian
2024-03-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A Spanyolországhoz tartozó Kanári szigetek szigetcsoport az Atlanti Óceánon, Marokkó magasságában terül el. Egyik legizgalmasabb szigete Gran Canaria, amely földrajzi változatosságáról híres. Egyetlen nap alatt csodás, dűnékkel körülvett tengerparton fürödhetünk és még aznap megmászhatjuk a fenyőerdőivel borított csúcsait.

Túrázás közben meredek szakadékokkal, völgyekkel, impozáns sziklákkal, vulkáni kalderákkal és lenyűgöző sziklákkal találkozunk.

Gyakori, hogy a párás, tengeri levegőbe burkolózva, felhők borítják a szigetet, de magasan, a hegyek tetején a felhők fölé érünk, amely isteni kilátást nyújt a teljes szigetre. Autóval és tömegközlekedéssel is átutazhatjuk a szigetet, hiszen Gran Canaria kiterjedt, jó minőségű úthálózattal rendelkezik.

Csakúgy, mint a többi Kanári-sziget, irigylésre méltó klímával, örök tavasszal van megáldva, amely lehetővé teszi, hogy egész évben látogassuk, és megcsodáljuk festői sokszínűségét, kedves horgásztelepüléseit, és hegyi falvait, megismerjük hagyományait, kultúráját és történelmét.

Kétségtelenül a strandok az elsők a Gran Canaria által kínált látnivalók listáján.

A legnagyobbak délen vannak, nyugodt vizekkel és többnyire aranyhomokos parttal. Ezek közül kiemelkedik a homokdűnéiről híres Maspalomas, amely kisebb sivatag hatását kelti, a homok itt mindig meleg, és különleges dolog megmászni az akár 20 méter magasra is megnövő homokdűnéket. Ez a terület úgy alakult ki, hogy évmilliók alatt a szél áthordta a homokot az afrikai sivatagokból. A sziget északi felén található strandok sokkal sziklásabbak, nehezebben megközelíthetők, de éppen ezért gyönyörűek és vadregényesek.

A sziget szívében található, a Roque Nublo feltűnő vulkáni képződménye, ahonnan a kilátás pazar az egész szigetre. Az északnyugati részen elterülő grandiózus sziklák legszebbjei a „Sárkányfarok” néven ismert hegyvonulaton vannak a Tamadaba Természeti Parkban, ahol Gran Canaria egyik legjobban megőrzött fenyőerdője is található. A Sárkányfarok nevet onnan kapta, hogy a hegy vonulata olyan a tájban, mint egy óriási sárkány.

Sok hangulatos kis település tarkítja a tájat, ahol kirándulásunk alatt megállhatunk egy frissítőre, megkóstolhatjuk a helyi ételeket és beszélgethetünk a vendégszerető lakókkal is. Az egyik ilyen különleges bájjal rendelkező település Tejeda, amely Spanyolország egyik legszebb városa. Tejeda közelében található Artenara, Gran Canaria legmagasabban fekvő városa, közvetlenül Tamadaba buja fenyőerdőjének bejáratánál. Tovább északra elérjük Terort, amely bazilikájáról, valamint a tér körüli házak gyönyörű, jellegzetes erkélyeiről híres.

Arucas, egy másik gyönyörű kis falu központját művészeti és történelmi jelentőségű helyszínnek nyilvánították, amely egy csodálatos építészeti alkotásnak, a San Juan Baptista plébániatemplomnak ad otthont, vaskos kőfalakkal és csodálatos ólomüveg ablakokkal. Gran Canaria északi részén találjuk a Cueva Pintada Múzeumot és Régészeti Parkot Gáldarban. A több mint ötven házzal és mesterséges barlangokkal rendelkező városka egy ókori település részét képezte. Az egyik barlangban az őslakosok falfestésének kivételes példája található. Ezen a területen található a Maipés de Agaete Régészeti Park is, egy látványos, hatalmas vulkanikus kőzetmező, amelyet a bennszülöttek temetkezési területeként használtak.

És még egy érdekesség, Gran Canaria Európa-szerte olyan helyként ismert, amely jót tesz az egészségnek. Már a 19. századtól érkeztek ide utazók, hogy az éghajlat, a levegő és a környezeti adottságait kihasználva gyógyuljanak.