Kibefordítva - Sean Scully művei a Magyar Nemzeti Galériában
2024-05-30  /  Szerző:   /   Ajánló

Sean Scully a kortárs művészeti színtér legfontosabb alkotói közé tartozik, aki megújította az absztrakció hagyományait. Scully 1945-ben született Dublinban. Ma New Yorkban, Bajorországban, Aix-en-Provence-ban és Londonban él és alkot, munkái a világ szinte összes jelentős múzeumának gyűjteményében megtalálhatók.


A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria 2020-ban rendezte meg Sean Scully nagy sikerű életmű-kiállítását. A tárlat után Scully több jelentős művet adományozott a múzeumnak: a Kibefordítva című monumentális – kifejezetten a budapesti tárlatra átdolgozott – festményt, Az 50 című, iPhone-rajzokra épülő digitális nyomatsorozatot, a Tájvonalak és köpenyek című tízdarabos akvatinta-sorozatot, illetve legújabb ceruzarajzai közül hármat. A Magyar Nemzeti Galériában látható kabinetkiállítás most ezeket az adományokat mutatja be.

A művek széles körű áttekintést nyújtanak az életműről: a Kibefordítva különböző motívumokat és felületalakítási eljárásokat egymás mellé-, alá- és fölérendelő, beékelésekre és átfestésekre épülő festői struktúrájával összeolvashatóvá válnak a művész különböző motívumait újraértelmező iPhone-rajzai, a Tájvonalak és köpenyek című akvatinta-sorozat puha foltjai és a művész legújabb ceruzarajzainak finom satírozásai. A művek együttese nemcsak az életmű lényeges motívumait tárja elénk, hanem Scully művészetének egyik fontos, ám eddig kevésbé hangsúlyozott sajátosságát is nyomatékosítja: az œuvre mediális sokrétűségét, a különböző műformák közötti átjárások jelentőségét, az egységben rejlő sokféleséget és a sokféleség egységét.


A tárlat megtekinthető:
2024. szeptember 1-ig.

További részletekért látogass el a Magyar Nemzeti Geléria oldalára a linkre kattintva!