Kesudiós-fügés torta
Hozzávalók kb. 10 szelethez:
-20 dkg gesztenyeliszt
-5 dkg tápiókakeményítő
-10 dkg laktózmentes vaj
-10 dkg porcukor
A töltelékhez:
-20 dkg sótlan kesudió
-5 dkg chiamag
-10 dkg juharszirup
-1 citrom leve
-2 cm friss gyömbér
-4 füge
Elkészítés:
A töltelékhez akesudiót leöntjük forrásban lévő vízzel, és legalább 1 órát, de inkább egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap leszűrjük és aprítógépben finom krémmé összedolgozzuk.
A sütőt 160 C-fokra előmelegítjük. Az alaphoz összegyúrjuk a gesztenyelisztet a keményítővel, a vajjal, a porcukorral, és egy sütőpapírral bélelt hosszúkás formába 2 cm magas peremű alapot nyomkodunk belőle. A sütőben 15 perc alatt megsütjük.
A fügét megmossuk, felszeleteljük. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. Összekeverjük a kesudiókrémet, 1,5 dl vizet, a juharszirupot, a citromlevet, a reszelt gyömbért és a chiamagot. A krém felét az alapra kenjük, arra egy réteg szeletelt fügét rakunk, majd rákenjük a maradék krémet, és egy újabb réteg szeletelt fügével borítjuk. Egy éjszakát állni hagyjuk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: 2 nap múlva
1 szelet: 370 kcal