Kesudiós-fügés torta
2024-01-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 10 szelethez:

-20 dkg gesztenyeliszt

-5 dkg tápiókakeményítő

-10 dkg laktózmentes vaj

-10 dkg porcukor

A töltelékhez:

-20 dkg sótlan kesudió

-5 dkg chiamag

-10 dkg juharszirup

-1 citrom leve

-2 cm friss gyömbér

-4 füge

Elkészítés:

A töltelékhez akesudiót leöntjük forrásban lévő vízzel, és legalább 1 órát, de inkább egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap leszűrjük és aprítógépben finom krémmé összedolgozzuk.

A sütőt 160 C-fokra előmelegítjük. Az alaphoz összegyúrjuk a gesztenyelisztet a keményítővel, a vajjal, a porcukorral, és egy sütőpapírral bélelt hosszúkás formába 2 cm magas peremű alapot nyomkodunk belőle. A sütőben 15 perc alatt megsütjük.

A fügét megmossuk, felszeleteljük. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. Összekeverjük a kesudiókrémet, 1,5 dl vizet, a juharszirupot, a citromlevet, a reszelt gyömbért és a chiamagot. A krém felét az alapra kenjük, arra egy réteg szeletelt fügét rakunk, majd rákenjük a maradék krémet, és egy újabb réteg szeletelt fügével borítjuk. Egy éjszakát állni hagyjuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: 2 nap múlva

1 szelet: 370 kcal