Karamelles csokitallér
Hozzávalók kb. 16 darabhoz
A tésztához:
-15 dkg liszt
-5 dkg cukrozatlan kakaópor
-12 dkg vaj + 3 dkg a tepsihez
-15 dkg cukor
-1 tojás
-1/2 dl tej
-1 csomag vaníliás cukor
-7 dkg dióbél
A tetejére:
-20 dkg cukor
-1 dl tejszín
-1 ek. vaj
-15 dkg tejcsokoládé
-5 dkg dekorcukorka
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport és hozzáadunk egy nagy csipet sót. Másik tálban összekeverjük a vajat a cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejet, a vaníliás cukrot. Egyneműre keverjük, majd beledolgozzuk a lisztes keveréket. Lefedjük és a hűtőben 2 órát állni hagyjuk.
A tojásfehérjét villával mélyebb tálban felverjük. A diót durvára vágjuk, a tésztába keverjük, majd kb. 6 dkg-os golyókká alakítjuk. Belemártjuk a tojásfehérjébe, kivajazott tepsire ültetjük, és a közepét a hüvelykujjunkkal benyomjuk. 200 C-fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
Közben serpenyőben a cukrot 2-3 ek. vízzel felolvasztjuk, majd kicsit magasabb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Amikor elérte a megfelelő színt (ne legyen túl sötét), félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és csipet sót. Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk. Hűlés közben sűrűsödni fog.
Minden tallér közepébe 1-1 kanálnyi karamellt teszünk. A csokoládét felolvasztjuk, és megcsurgatjuk vele a süteményt. Megszórjuk a dekorcukorkával, hagyjuk megdermedni, utána tálaljuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva