Karamelles csokitallér
2024-11-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 16 darabhoz

A tésztához:

-15 dkg liszt

-5 dkg cukrozatlan kakaópor

-12 dkg vaj + 3 dkg a tepsihez

-15 dkg cukor

-1 tojás

-1/2 dl tej

-1 csomag vaníliás cukor

-7 dkg dióbél

A tetejére:

-20 dkg cukor

-1 dl tejszín

-1 ek. vaj

-15 dkg tejcsokoládé

-5 dkg dekorcukorka

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport és hozzáadunk egy nagy csipet sót. Másik tálban összekeverjük a vajat a cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejet, a vaníliás cukrot. Egyneműre keverjük, majd beledolgozzuk a lisztes keveréket. Lefedjük és a hűtőben 2 órát állni hagyjuk.

A tojásfehérjét villával mélyebb tálban felverjük. A diót durvára vágjuk, a tésztába keverjük, majd kb. 6 dkg-os golyókká alakítjuk. Belemártjuk a tojásfehérjébe, kivajazott tepsire ültetjük, és a közepét a hüvelykujjunkkal benyomjuk. 200 C-fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.

Közben serpenyőben a cukrot 2-3 ek. vízzel felolvasztjuk, majd kicsit magasabb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Amikor elérte a megfelelő színt (ne legyen túl sötét), félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és csipet sót. Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk. Hűlés közben sűrűsödni fog.

Minden tallér közepébe 1-1 kanálnyi karamellt teszünk. A csokoládét felolvasztjuk, és megcsurgatjuk vele a süteményt. Megszórjuk a dekorcukorkával, hagyjuk megdermedni, utána tálaljuk.

Munka: kb. 40 perc

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva