A kapuzárási pánik és a házasságon kívüli kalandok
2017-10-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e? Sokan azt mondják, hogy a kapuzárási pánik a férfiak klimaxa. Bárhogy is nevezzük, a nőknél és a férfiaknál is előbb-utóbb bekövetkezik ez az időszak, amikor úgy érzik, hogy életük egy szakasza lezárul, és ezzel a lehetőségeik is korlátozódnak. Egy bizonyos kor után átalakul a testünk és a lelkünk. A nőknél a klimax fizikai változásokkal is jár, és egyértelmű jelei vannak. A férfiak esetében sokkal inkább lelki eredetű a dolog, a két állapot mégis nagyon hasonló.

Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor észreveszi a testén az idő okozta változásokat, és rájön arra is, hogy belül is megváltozott: már másképp lát és érez dolgokat, mint azelőtt. Nem mindenkinek okoz ez komoly frusztrációt, de mégis vannak olyan emberek, akik egészen kivetkőznek magukból ebben az időszakban. A jó hír az, hogy a legtöbben hamar rájönnek arra is, hogy idősebb korban is van élet, méghozzá nem is rossz.

A kapuzárási pánik egyre inkább gyakori manapság a férfiak körében, és egy kutatás szerint egyre több azon férfiak száma, akik ezen a perióduson mennek keresztül. Ez az időszak némely esetben komoly hatással is van a férfiakra, ugyanis felmérések szerint ebben az időszakban nő a házasságon kívüli félrelépések száma is.

Egyes pszichológusok szerint összefüggés van a kapuzárási pánik és a házasságon kívüli szexuális kapcsolatok között. Azok a férfiak, akiknél előjön a kapuzárási pánik, sokkal nagyobb arányban csalják meg párjukat vagy feleségüket, a fiatalabb társaikkal ellentétben.

Milyen összefüggés található a kapuzárási pánik és a házasságon kívüli kalandok között?

Pszichológusok szerint vannak ismert és kevésbé ismert okok, ami miatt a középkorú férfiak megcsalják a párjukat. A pszichológusok véleménye szerint a kapuzárási pánik akkor jelenhet meg, amikor a párkapcsolatban felbukkan az unalom, a monotonitás, a szexuális vágy hiánya, de ugyanakkor meg nem beszélt konfliktusok következtében is, melyek hosszabb időszakon keresztül nincsenek tisztázva.

Mindezek együttvéve, kiegészülve a karrierrel kapcsolatos elégtelenségekkel, és egy konkrét életcél meghatározásának a hiányával, mind-mind a kapuzárási pánik kialakulásához vezethet a férfiaknál.

A párkapcsolatokban akkor is megjelenhet a kapuzárási pánik, amikor nem történik tényleges érzelmi vagy fizikai megcsalás. Ha ebben a periódusban nem kerül sor megcsalásra, akkor nagyon gyakran depresszióssá, lázadóvá, passzívvá vagy visszahúzódóvá válik az adott személy a párkapcsolatban.