Japán soba tészta padlizsánnal
2025-04-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:

-2 padlizsán

-kb. ½ dl olaj a sütéshez

-30 dkg soba tészta

-1 lila hagyma

-1 mangó

-4 dkg friss, aprított bazsalikom

-4 dkg friss, aprított koriander

A fűszeres léhez:

-1,2 dl rizsecet

-4 dkg cukor

-½ tk. só

-2 gerezd fokhagyma

-½ piros chilipaprika

-1 tk. szezámolaj

-1 lime reszelt héja és facsart leve

Elkészítés:

Nyeles forralóban alacsony lángon összemelegítjük az ecetet, a cukrot és a sót, amíg a cukor teljesen felolvad (kb. 1 perc). A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A chilit megmossuk, felaprítjuk. A fokhagymát, a chilit, a szezámolajat a lébe keverjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt belereszeljük a lime héját és belefacsarjuk a levét.

A padlizsánt megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és aranybarnára sütjük be padlizsánt. Papírtörlőre szedjük, hogy felszívja a felesleges zsiradékot, majd alaposan megsózzuk.

A tésztát enyhén sós, lobogó vízben puhára főzzük kb. 5-7 perc alatt. Akkor jó, ha harapható, nem túl puha. Hideg vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük, és egy tiszta konyharuhára borítjuk, hogy kissé megszáradjon.

A hagymát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. A mangót meghámozzuk, felkockázzuk. Nagyobb keverőtálban összekeverjük a tésztát és a fűszeres levet, majd hozzáadjuk a padlizsánkockákat, a lila hagymát és a mangót, valamint a friss zöldfűszerek felét. Egy-két órát hagyhatjuk, hogy az íze összeérjenek. Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk a maradék zöldfűszerrel.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva