Japán soba tészta padlizsánnal
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
-2 padlizsán
-kb. ½ dl olaj a sütéshez
-30 dkg soba tészta
-1 lila hagyma
-1 mangó
-4 dkg friss, aprított bazsalikom
-4 dkg friss, aprított koriander
A fűszeres léhez:
-1,2 dl rizsecet
-4 dkg cukor
-½ tk. só
-2 gerezd fokhagyma
-½ piros chilipaprika
-1 tk. szezámolaj
-1 lime reszelt héja és facsart leve
Elkészítés:
Nyeles forralóban alacsony lángon összemelegítjük az ecetet, a cukrot és a sót, amíg a cukor teljesen felolvad (kb. 1 perc). A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A chilit megmossuk, felaprítjuk. A fokhagymát, a chilit, a szezámolajat a lébe keverjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt belereszeljük a lime héját és belefacsarjuk a levét.
A padlizsánt megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és aranybarnára sütjük be padlizsánt. Papírtörlőre szedjük, hogy felszívja a felesleges zsiradékot, majd alaposan megsózzuk.
A tésztát enyhén sós, lobogó vízben puhára főzzük kb. 5-7 perc alatt. Akkor jó, ha harapható, nem túl puha. Hideg vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük, és egy tiszta konyharuhára borítjuk, hogy kissé megszáradjon.
A hagymát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. A mangót meghámozzuk, felkockázzuk. Nagyobb keverőtálban összekeverjük a tésztát és a fűszeres levet, majd hozzáadjuk a padlizsánkockákat, a lila hagymát és a mangót, valamint a friss zöldfűszerek felét. Egy-két órát hagyhatjuk, hogy az íze összeérjenek. Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk a maradék zöldfűszerrel.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva