Ízletes kevert almafánk
2023-03-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Az igazán jó fánktészta puha és könnyű. Mi most reszelt almával bolondítottuk meg, amivel még zamatossá is vált.

Kevert almafánk

Hozzávalók kb. 10 darabhoz

A tésztához:

-2 dkg élesztő

-1 dl tej

-1 ek. porcukor

-3 savanykás alma

-20 dkg liszt

-1 mk. őrölt fahéj

-10 dkg cukor

-1 tojás

A tálaláshoz

-házi almalekvár

-porcukor

-fahéj

Elkészítés

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, rászórjuk a porcukrot, majd letakarva felfuttatjuk. Közben az almát vékonyan meghámozzuk, húsát sajtreszelőn lereszeljük.

A lisztet a felfuttatott élesztővel, a fahéjjal, egy csipet sóval, a cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a nem kinyomkodott almát és a tojást, majd keverőgéppel galuska állagú tésztává keverjük. 10 percet pihentetjük a tésztát.

Nem túl forró olajba szaggatjuk a tésztát úgy, hogy a közepébe mélyedést alakítunk ki. (Ne legyenek túl nagyok a fánkok, mert sütés közben megnőnek.) Először fedő alatt sütjük, majd átfordítjuk, ekkor már fedő nélkül sütjük szép aranybarnára. A mélyedésekbe almalekvárt teszünk, és fahéjas porcukorral szórjuk meg tálaláskor.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva