Ízletes kevert almafánk
Az igazán jó fánktészta puha és könnyű. Mi most reszelt almával bolondítottuk meg, amivel még zamatossá is vált.
Kevert almafánk
Hozzávalók kb. 10 darabhoz
A tésztához:
-2 dkg élesztő
-1 dl tej
-1 ek. porcukor
-3 savanykás alma
-20 dkg liszt
-1 mk. őrölt fahéj
-10 dkg cukor
-1 tojás
A tálaláshoz
-házi almalekvár
-porcukor
-fahéj
Elkészítés
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, rászórjuk a porcukrot, majd letakarva felfuttatjuk. Közben az almát vékonyan meghámozzuk, húsát sajtreszelőn lereszeljük.
A lisztet a felfuttatott élesztővel, a fahéjjal, egy csipet sóval, a cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a nem kinyomkodott almát és a tojást, majd keverőgéppel galuska állagú tésztává keverjük. 10 percet pihentetjük a tésztát.
Nem túl forró olajba szaggatjuk a tésztát úgy, hogy a közepébe mélyedést alakítunk ki. (Ne legyenek túl nagyok a fánkok, mert sütés közben megnőnek.) Először fedő alatt sütjük, majd átfordítjuk, ekkor már fedő nélkül sütjük szép aranybarnára. A mélyedésekbe almalekvárt teszünk, és fahéjas porcukorral szórjuk meg tálaláskor.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva