Ír szódakenyér
2023-05-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

-500 g teljes kiőrlésű liszt

-100 g vaj

-284 ml író

-4 evőkanál tej

-2 teáskanál szódabikarbóna

-1 teáskanál só

-1 teáskanál porcukor

Elkészítés lépésről lépésre:

Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Öntsd a lisztet egy tálba. Add hozzá a vajat, és morzsold el a tésztát.

Keverd össze az írót és a tejet egy kancsóban. Keverd a szódabikarbónát, a sót és a cukrot a lisztes keverékhez, majd öntsd hozzá az írót, és keverd puha tésztává.

Borítsd ki a tésztát lisztezett felületre, és formázz belőle egy golyót. Helyezd a golyót egy sütőlemezre, és kissé lapítsd el. Vágj mély keresztet a tetejére egy hosszú pengéjű késsel, és vágd át szinte végig a cipót. Süsd a kenyeret a sütő középső részén 25-30 percig, vagy amíg megemelkedik, és az alja üreges hangot ad, ha megkopogtatod.

Vedd ki a cipót a sütőből, és tedd át egy rácsra hűlni. A kenyeret melegen vagy hidegen is fogyaszthatod, de frissen a legfinomabb!