Ír szódakenyér
Hozzávalók:
-500 g teljes kiőrlésű liszt
-100 g vaj
-284 ml író
-4 evőkanál tej
-2 teáskanál szódabikarbóna
-1 teáskanál só
-1 teáskanál porcukor
Elkészítés lépésről lépésre:
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Öntsd a lisztet egy tálba. Add hozzá a vajat, és morzsold el a tésztát.
Keverd össze az írót és a tejet egy kancsóban. Keverd a szódabikarbónát, a sót és a cukrot a lisztes keverékhez, majd öntsd hozzá az írót, és keverd puha tésztává.
Borítsd ki a tésztát lisztezett felületre, és formázz belőle egy golyót. Helyezd a golyót egy sütőlemezre, és kissé lapítsd el. Vágj mély keresztet a tetejére egy hosszú pengéjű késsel, és vágd át szinte végig a cipót. Süsd a kenyeret a sütő középső részén 25-30 percig, vagy amíg megemelkedik, és az alja üreges hangot ad, ha megkopogtatod.
Vedd ki a cipót a sütőből, és tedd át egy rácsra hűlni. A kenyeret melegen vagy hidegen is fogyaszthatod, de frissen a legfinomabb!