Illatos áfonyás házikalács
Hozzávalók kb. 15 szelethez:
-2,5 dl tej
-1 kocka friss élesztő
-20 dkg cukor
-5 dkg vaníliás cukor
-30 dkg liszt
-2 citrom reszelt héja
-5 dkg vaj
-5 tojássárgája
-20 dkg aszalt vörösáfonya
-1 tojássárga kenéshez
-5 dkg mandulaforgács
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy csipet cukrot, 2 evőkanál lisztet. Alaposan összekeverjük, és lefedve meleg helyen hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.
Nagy tálban összekeverjük a további hozzávalókat: maradék lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a citromok reszelt héját, az olvasztott vajat, a tojássárgáját, valamint a felaprított aszalt áfonyát. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk felfutott élesztőt, és a dagasztóval jól kidagasztjuk. További 25 percig hagyjuk kelni a tésztát.
Kivajazunk egy hosszúkás formát (kb. 30 cm hosszú). A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A megkelt a tésztát a formába öntjük, tetejét megkenjük tojássárgájával, megszórjuk szeletelt mandulával, és a sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Mielőtt kivennénk a sütőből a tűpróbát végzünk! Győződjünk meg róla, hogy teljesen átsült a kalácsunk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva