Illatos áfonyás házikalács
2025-03-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 15 szelethez:

-2,5 dl tej

-1 kocka friss élesztő

-20 dkg cukor

-5 dkg vaníliás cukor

-30 dkg liszt

-2 citrom reszelt héja

-5 dkg vaj

-5 tojássárgája

-20 dkg aszalt vörösáfonya

-1 tojássárga kenéshez

-5 dkg mandulaforgács

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy csipet cukrot, 2 evőkanál lisztet. Alaposan összekeverjük, és lefedve meleg helyen hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.

Nagy tálban összekeverjük a további hozzávalókat: maradék lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a citromok reszelt héját, az olvasztott vajat, a tojássárgáját, valamint a felaprított aszalt áfonyát. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk felfutott élesztőt, és a dagasztóval jól kidagasztjuk. További 25 percig hagyjuk kelni a tésztát.

Kivajazunk egy hosszúkás formát (kb. 30 cm hosszú). A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A megkelt a tésztát a formába öntjük, tetejét megkenjük tojássárgájával, megszórjuk szeletelt mandulával, és a sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Mielőtt kivennénk a sütőből a tűpróbát végzünk! Győződjünk meg róla, hogy teljesen átsült a kalácsunk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva