II. Erzsébet királyné tinilányként szeretett Fülöp hercegbe
2022-06-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Erzsébet királynő és Fülöp herceg több mint hét évtizeden át tartó szerelme ritka tünemény a magánéleti botrányoktól hangos királyi családban. Látszólag tündérmese, de nem volt mentes hullámvölgyektől.

Erzsébet 13 évesen találkozott Fülöppel Dartmouth-ban, amikor szüleivel a Brit Királyi Haditengerészethez látogattak. A véletlenen múlt, hogy épp ő vezette körbe a vendégeket, a haditengerészetnél ugyanis akkor a legtöbben mumpsztól és bárányhimlőtől szenvedtek. A délceg, szőke Fülöp azonnal levette a lábáról a kamaszlányt, akivel távoli rokonok voltak. Különösen nagy hatást gyakorolt rá, hogy férfi nemcsak magas volt, hanem hajlékony is, a teniszpályán könnyedén átugrotta a hálót.

Fülöpöt még aznap este vacsorára hívta a királyi család, Erzsébet pedig pirulva figyelte a vendéget, akinek minden viccén nevetett. Már akkor beleszeretett, de csak évekkel később találkoztak újra. A nagy románc Erzsébet 17 éves korában kezdődött, amit később eljegyzés és házasság követett.

Fülöp Korfu szigetén született 1921. június 10-én, s másfél éves volt, amikor elüldözték a családját a görög trónról. II. Erzsébet nagyapja, V. György küldött a rokonaiért egy hadihajót, amelyre Fülöpöt egy narancsos ládában tették fel. Innen Franciaországba menekültek. A herceg kilencéves korában az édesanyját, Alíz hercegnőt egy svájci elmegyógyintézménybe vitték, az apja pedig a szeretőjével Monte Carlóba költözött, ahol szerencsejátékozott. Fülöpöt egy skót bentlakásos iskolába küldték, s néhány év alatt görög királyi hercegből otthontalan, pénztelen arisztokrata fiú lett. Csak nagybátyja, a Nagy-Britanniában élő Mountbatten gróf törődött vele, aki a tengerésztiszti pálya felé terelte unokaöccsét. Fülöp 1939-ben be is lépett a brit tengerészethez, és 21 évesen már hadnagy lett.

1946 nyarán Fülöp herceg megkérte Erzsébet kezét, amire VI. György igent mondott, de a bejelentéssel a következő évig várni kellett, amíg Erzsébet betöltötte a 21. évét. A vőlegénynek komoly áldozatot kellett hoznia a szerelemért: német származása és rangja ugyanis politikailag kényes kérdés volt a II. világháború után, ezért 1947. február 28-án Fülöp lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást, majd megkapta a brit állampolgárságot. Ugyanebben az évben, november 20-án örök hűséget fogadtak egymásnak a londoni Westminster-apátságban.

Erzsébet felnézett büszke, öntudatos, jó humorú férjére. Kapcsolatuk első válságát az okozta, hogy Erzsébetet királynővé koronázták. Az Edinburgh-hercege címet megkapó Fülöp rosszul viselte, hogy egyszeriben alárendelt szerepbe került. Ez annyira sértette a hiúságát, hogy csak hosszas győzködés után volt hajlandó térdre ereszkedni felesége előtt a koronázási ünnepségen, amely után még pszichológus is kezelte. Újabb csapás volt számára, hogy gyermekeiknek a Windsor nevet kell viselniük, nem pedig az övét, a Mountbattent.



Az 1956-os melbourne-i olimpiai játékok alkalmából a herceget felesége nélkül több hónapos körútra küldték az ötödik kontinensre. Nemsokára felröppent a pletyka, hogy viszonya van egy másik nővel, akivel rendszeresen találkozott annak lakásán. Hogy ez valóban megtörtént-e, nem lehet tudni, de ezután a pletykarovatok állandó szereplője lett: összehozták Gábor Zsazsával, a királynő első unokatestvérével, Alexandra kenti hercegnővel, híres sportolók feleségeivel, még Jackie Kennedyvel is. A pletykákat azonban mindig cáfolta a Buckingham-palota, és ha félre is lépett, Erzsébet mindent megbocsátott a férjének.

Ő volt az egyetlen férfi a királynő életében. Négy gyermekük született, boldog, szeretetteljes kapcsolatban éltek a herceg haláláig. II. Erzsébet 2021 áprilisában vesztette el legszilárdabb támaszát.

Forrás: Blikk