II. Erzsébet és Fülöp herceg évtizedek óta a hűség mintái
2020-09-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Kevés királyibb férjet és feleséget találni a brit uralkodói házaspárnál, II. Erzsébet (94) és kedvese, Fülöp herceg (95) ugyanis évtizedek óta az előkelőség és a hűség mintái. Nem csoda, hogy anno az esküvőjük is világraszóló esemény volt.

 

A Bookazine Bestseller legfrissebb, Királyi esküvők a történelemben című kiadványában többek között a brit királynő lakodalmáról, illetve híres uralkodói frigyek titkairól is lehet olvasni.

A második világháború borzalmai után ugyanis kellett egy kis figyelemelterelés a sokat szenvedett brit népnek, hogy fellélegezhessenek. Ehhez pedig remek alapanyagot szolgáltatott a királynő – illetve akkor még hercegnő – és a herceg szerelme. Erzsébet és Fülöp 1934-ben egy esküvőn találkozott először, mikor még mindketten gyerekek voltak. Öt évvel később, tinédzserként már halálosan egymásba szerettek, ám a háború elválasztotta őket. Kapcsolatban maradtak, de nagyon ritkán találkoztak. 1946-ban aztán Fülöp meg is kérte a királytól Erzsébet kezét, ám az eljegyzést egy évig titokban tartották.


Ebbe az is belejátszott, hogy a királyi család nem tartotta megfelelő partnernek Fülöpöt. Erzsébet azonban mindenkire rácáfolt szerelmével, és hajthatatlan volt. Fülöp is tett az elfogadásáért, például felvette a brit állampolgárságot és belépett az anglikán egyházba is. Ezek után végül áldásukat adták a frigyre, az ország pedig izgalomba jött a várható nagyszabású esemény miatt.


1947. november 20-án az esküvő mégsem ment gördülékenyen. Az esküvői csokor ugyanis órákra eltűnt, majd eltört a hercegnő kölcsönkapott tiarája, amit gyorsan meg kellett javítani. Elfelejtett nyakláncáért pedig a norvég király autóján rohant magántitkára a palotába.

A problémák ellenére az esküvő így is óriási siker volt, a BBC rádió közvetítését 200 millióan hallgatták élőben világszerte.


A fiataloknak nem várt nehézségekkel is meg kellett küzdeniük. Az előkészületekre ugyanis csak néhány hónapjuk volt, a még érvényben lévő korlátozások miatt pedig Erzsébetnek össze kellett kuporgatnia a ruhakuponjait, hogy a csodás, mégis szolid esküvői ruháját ki tudja fizetni. Asszonyok százai küldtek neki a saját kuponjaikból, de ezeket vissza kellett küldenie. Hogy meglegyen a végösszeg, a kincstár végül 200 kupont utalt ki neki. Fülöp herceg viszont nem csinált nagy ügyet a kérdésből: egyszerűen felhúzta tengerész-egyenruháját.

Forrás: Blikk