Így varázsold lakásod otthonná a családi fényképekkel!
2021-07-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Sokat hangoztatjuk, hogy lakásokból otthont teremtünk. De vajon mi tesz egy lakást otthonná? Hát azok az apró dolgok, amikből az látszik, hogy ott él valaki. Amikről visszaköszönnek az ott élők személyiségjegyei, a szokásaik és mindaz ami fontos a számukra. Ez természetes sok mindenre igaz lehet de talán a legegyszerűbb módja annak, hogy „otthon hangulatot” varázsoljunk egy lakásba, az hogyha az életünk legszebb, legkedvesebb pillanatait megörökítő fotói díszítik az egyik falat. De hogyan is helyezzük el ezeket a képeket? Az alábbiakban erre ad pár hasznos tanácsot Papp Gergely lakberendező.

Egy nagy kép

Ebben az esetben egy nagy – mondjuk 120*100 cm-es vagy nagyobb – keretbe helyezünk el egy képet vagy keret nélküli óriás fotót használunk. Fontos, hogy tudjuk ez a kép uralni fogja legalább azt a falat ahová helyezzük de lehet, hogy az egész helyiséget, így fontos a témaválasztás. Ez persze nagyon szubjektív, hiszen mindenkinek más és más tetszik de én azért azt javaslom, hogy ne egy viszonylag kis részletet ábrázoló képet tegyünk ki felnagyítva, hanem egy olyat ami nagyobb teret jelenít meg, például ahogy a pároddal egy móló ücsörögtök a naplemente előtt.

Ehhez nem kell drága fényképezőgép, már a telefonokkal is tudtok olyan képeket készíteni ami kitehető a falra. És egy tipp: ha mégis egy picit szemcsés lenne, legyen fekete-fehér, az jól eltakarja az ilyen apróbb hibákat. Ja és ha egy picit értetek a fotószerkesztéshez: Hajrá!

Több pillanat – változatos keretek

Nem meglepő módón ez a kevesebb több jegyében, kisebb képek elhelyezését jelenti változatos keretekben. És mikor azt mondom változatos úgy is értem, kísérletezzetek a keretek méretével, formájával, anyagával.Ugyan olyan keretek

A rácsos elhelyezés:

Ez egy egyszerű elhelyezési mód és nagyszerű, ha az összes kép fekete-fehér vagy színes.

Ez az elrendezés túl szabályosnak tűnhet de ne ijedj meg tőle ha ez tetszik, nyugodtan rendezed így a képeidet, sőt van egy két stílus amihez ez ráadásul kimondottan passzol. Kitalálod melyekhez?A klasszikus fényképfal:

Ez hasonló a „több pillanat – változatos keretek”-ben leírtakhoz, azzal a különbséggel, hogy itt a keretek – a méretüktől eltekintve – egységesek. Ezzel nem tudsz mellélőni, talán attól eltekintve ha túl kicsi képeket egymástól túl távol helyezel el.

 

Egy-két tipp az elhelyezéshez:

- Válassz hasonló tónusú és intenzitású képeket!

- Mielőtt kifúrnád a lyukakat a falban, a padlón rendezgesd el a képeket, úgy ahogyan a falon is szeretnéd látni őket és gondosan mérd le a távolságokat!

- Kezdd a legnagyobb képpel! A fényképfal esetében az egyensúlyra törekedj ne a szimmetriája, tehát a legnagyobb képet ne a középpontba helyezd el.

- Most jöhet a második legnagyobb kép! Azért, hogy kiegyensúlyozd a legnagyobb képet, a második legnagyobbat attól távolabb helyezd el.

- Keverd a vertikális és a horizontális tájolású képeket!

- Használj eltérő színű kereteket, de azért, hogy elkerüld a káoszt maximum két-három félét alkalmazz.

- Bár alapvetően – ahogy említettem – nem törekszünk a szimmetriára, nyugodtam beiktathatsz egy „mini rácsot”, azaz pl. 3-4 kisebb képet rácsos elrendezésben.

A végére pedig plusz egy érdekes elhelyezés, sok kép rácsosan egy nagy keretben. Valljuk be ez egy picit furcsának hathat első ránézésre, de ha a megfelelő stílus keretei közt használjuk egy újabb színfolttal gazdagíthatjuk az enteriőrt.

 

És amiről még nem beszéltünk a képek kapcsán az a paszpartu. Azt javaslom ezzel is játszunk nyugodtan, hiszen használatukkal teljesen más és más hangulatot adhatunk egy képnek.

Forrás: The Interior Creator