Így válassz idén karácsonyfát!
2023-12-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Ha te is igyekszel a mindennapokban környezettudatosan élni, akkor biztosan karácsonykor is erre törekszel. És itt jön a bökkenő: minden évben új fenyőfát beszerezni a nappalinkba minden, csak nem fenntartható. Van azonban több ötletünk is ezzel kapcsolatban, és a legjobb, hogy nem kell lemondanod a hagyományokról, mégis környezetbarát lehetsz.

Az évről évre beszerzett fenyőfák többsége monokultúrákból származik, rovarirtó szerekkel kezelik és külföldről importálják őket - ami meglehetősen rossz környezeti egyensúlyt eredményez. A műanyag karácsonyfa pedig egyrészt sokunkban idegenkedést kelt, másrészt pedig - bár erről megoszlanak a vélemények, de - nem feltétlenül számít környezetbarát alternatívának. Lássuk, hogyan lehet fenntartható, mégis természetes karácsonyfád!

Vásárolj bio karácsonyfát!

A "bio" szó csak jót jelenthet, még a karácsonyfák esetében is. Végül is senki sem akarja, hogy az ünnepek alatt egy kémiai anyagokkal teli növény legyen a házában. A bio fenyőfákat biogazdálkodási szövetségek pecsétjéről lehet felismerni. A mesterséges műtrágya és a növényvédő szerek tabunak számítottak ezen fák termesztése során, így ezek a növények egy kis mértékben hozzájárulnak a fajmegőrzéshez.

Válassz hazai karácsonyfát!

A legnépszerűbb karácsonyfa évek óta a Nordmann fenyő. A probléma az, hogy a jelentős részük még mindig külföldről, például Dániából és Lengyelországból származik.

Ha tudatos döntést szeretnél hozni, akkor hazai ültetvényekről származó nordmannt válassz, vagy más, itthon termesztett fajok mellett tedd le a voksod (ilyen például a lucfenyő, az ezüstfenyő vagy az erdei fenyő).

A rövid szállítási útvonal pozitív hatással van az ökológiai lábnyomra, és a karácsonyfa bűntudat nélkül behozható a nappaliba.

Földlabdás karácsonyfa bérlése

A karácsonyfák bérlése egyre népszerűbbé válik. Egyes faiskolák, erdészetek és kertészeti központok a fa megvásárlása helyett a fa bérlésének alternatíváját kínálják. Fontos, hogy a kültéren tartott karácsonyfát lassan, fokozatosan szoktassuk hozzá a melegebb beltéri hőmérséklethez, és rendszeresen öntözzük. Az ünnepek után visszavihetjük a kertészetbe, ahonnan visszakerül az ültetvényre - itt újra elültetik, és hagyják tovább nőni.

Dekoráció természetes anyagokból

Ha már környezettudatosság, akkor az is fontos, hogy a díszek is a lehető legtermészetesebb anyagokból készüljenek. Csillámporszemek például nem kerülhetnek a fára, mert akkor már nem teljesen komposztálhatóak. Ehelyett fából, szövetszalagokból, papírból, szalmából vagy ehető tárgyakból, például kekszből vagy mézeskalácsból készült díszeket használhatsz. A karácsonyfa ápolása érdekében rendszeresen permetezd be a tűleveleket vízzel - így tovább marad friss.

DIY karácsonyfa

Ha mindezt túl bonyolultnak tartod, akkor készíthetsz műkarácsonyfát környezetbarát anyagokból. Íme néhány ötlet:

Nyolc-tíz vastag ág segítségével pillanatok alatt karácsonyfát varázsolhatsz a falra. Az ágakat különböző hosszúságúra fűrészeld, és úgy rendezd el őket, hogy alulra kerüljenek a leghosszabbak, föléjük pedig egyre rövidebbeket tegyél. Az oldalukon zsinórral kösd össze őket. Az egésznek a tetején csomózd meg a zsinórt, és egy szöggel rögzítsd a falhoz. Végül rögzítsd a díszeket madzaggal vagy dróttal, és kész is a DIY-karácsonyfa.

Ha még különlegesebb fát szeretnél készíteni, gyűjts még több ágat, amelyeket szintén a hosszútól a rövidig rendezz össze, és mindegyik közepére fúrj egy lyukat. Ezután a kiszúrt ágakat keresztben húzd rá egy fapálcára. Az egészet állítsd egy (például fatörzsből készült) talapzatra, és díszítsd fel tetszés szerint.

Ha még ennyit sem szeretnél foglalkozni a dologgal, akkor akár egy falétrát is átalakíthatsz karácsonyfává, és ünnepélyesen feldíszítheted. A díszítésnek csak a fantáziád szab határt!