Így tanulhatunk meg türelmesnek lenni!
2021-02-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A türelem építi az ember karakterét, és segít jobban kezelni a kihívásokat. De mit kell tenni, ha a várakozást megpróbáltatásként éljük meg? Ne aggódj! Felnőttként is megtanulhatunk türelmesnek lenni.

Akár a posta előtt, a szupermarket pénztáránál, akár egy régóta várt eseményen, a várakozás meglehetősen nehézkes lehet. De megéri! Ha türelmes vagy, koncentráltabban dolgozhatsz és jobban teljesíthetsz. “Ha a kis dolgokban nem vagyunk türelmesek, a nagy álmainkat hiúsítjuk meg” – mondta Konfuciusz. Továbbá vannak más érvek is a lazább gondolkodásmód mellett, amikor a várakozásról van szó.A türelmesek jobb döntéseket hoznak

„A türelmetlen emberek a jelenért döntenek. A türelmes emberek döntéseket hoznak a jövőre nézve ”– írja honlapján Markus Cerenak német szerző és podcaster. Sajnálja, hogy a Google, az iTunes, a Netflix és az online vásárlás idején a türelem olyan tulajdonság, “hogy senkinek nincs”. Mi veszik el, ha mindig mindent azonnal megkapunk? Például a dolgok megbecsülése.

Mark Cerenak szerint a türelmes emberek jobban kommunikálnak, jobban megértenek másokat, és kevésbé valószínű, hogy gyorsan ítélkeznének. Ráadásul kevesebb bennük a stressz, a harag, és többet tanulhatnak egy adott helyzetből.

4 TIPP, HOGYAN TANULHATJUK MEG A TÜRELMET FELNŐTTKÉNT

Bizonyos esetekben „türelemgénnel” születünk,  hiszen minél megbízhatóbbak a szülők, annál könnyebben várnak a gyerekek valamire, mert azt tapasztalják, hogy megéri. Ez azonban nem jelenti azt, hogy esetleg a későbbi években már nem tudjuk megtanulni a várakozás művészetét. Sokféleképpen edzheted a saját türelmed.

Értsd meg a miérteket

A türelem fejlesztésének első lépése annak felismerése, hogy türelmetlen vagy. Aki rövid sorokban is idegeskedik, vagy gyakran félbeszakít másokat, be kell ismernie, hogy a várakozás nem az egyik erőssége. Miután azonosítottad a türelmetlen helyzeteket, rátérhetsz a miértekre.

Bizonyos emberek kiváltják a türelmetlenséget? Talán felhozhatod a problémát és együtt megoldhatjátok. Az unalom nyugtalanná tesz? Ebben az esetben segít, ha ezt az időt kreatív cselekedetekkel töltöd ki. Bárki, aki a vonaton utazik és közben a laptopon dolgozik, barátságokat köt a váróban, vagy egy Skype beszélgetéssel tölti az idejét a legjobb barátjával, aki kocog, kerámiát készít, meg fog lepődni, hogy milyen gyorsan telik az idő.

Tekintsd át az elvárásokat

Dr. Jane Bolton számára, aki Los Angeles-i Pszichoanalízis Intézet professzora, a türelmetlenség “boldogsággyilkos”. Azt tanácsolja, hogy tisztázd a következőket: a türelmetlenek problémája nem maga a helyzet, hanem a saját hozzáállásuk és elvárásaik. Tehát csökkentsd saját igényed a tökéletességre, és stresszes helyzetekben mondogasd önmagadnak: “Ez lehet, hogy kényelmetlen, de elviselhető.” Ez sokkal toleránsabbá tehet.

Gyakorold a lazítást

Doris Wolf pszichológus azt javasolja a türelmetleneknek, hogy vizsgálják meg az apró dolgokat. A sorban ne azt számold, hány ember van előtted, hanem hányan voltak már ott, és ne feledd a várakozás jutalmát. „Képzeld el, milyen jól fogod érezni magad, hogy kitartottál. Ha valami ellen akarsz harcolni és felgyorsítani azt, amit nem tudsz ellenőrizni vagy megváltoztatni, akkor csak pazarolod az energiádat.”

Nézz a jövőbe

Gyakran a türelmetlenség gyorsan elpárolog, amikor azt kérdezed magadtól, mi történik valójában, ha valamivel tovább tart a tervezettnél. Mikor a nyaralásból hazafelé a forgalmi dugó miatt este hat helyett fél hatkor érkezel haza – annyira rossz ez? Aki végig gondolja a késés lehetséges következményeit, gyakran azt tapasztalja, hogy a várakozással kapcsolatos harag nincs összefüggésben az általa okozott valós károkkal.

Forrás: Activebeauty