Így sportolj ízületkímélően
2020-09-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A sportolás nagy kihívást jelenthet szervezetünk számára, sokszor maradandó sérüléseket is okozhatunk vele.

 

Lássuk, hogyan csökkenthetjük az ízületi rendszerünkre ható károsító erőket, ésszerű, átgondolt sportágválasztással, esetleg eszközhasználattal!

A sport veszélyes üzem ezt mindenki tudja, de nem mindegy, hogy mennyit kockáztatunk. A sport lehet biztonságos, valóban csak az örömöt, jó közérzetet szolgáló tevékenység, ha tudjuk a szabályait és be is tartjuk azokat.

A fizikai munkavégzés alapvetően mozgatórendszer működése révén valósul meg, így a legnagyobb terhelést is ez viseli. A mozgatószerveink különböző tagjai nem egyformán veszélyeztetettek. Az izomzat nagy terheket képes elviselni és az esetleges sérülésekből is gyorsan regenerálódhat.

A szalagok, inak sérülései is jó gyógyulási, regenerálódási hajlammal rendelkeznek, az ízületek azonban nem. A csontok végein található ízületi porcfelszínek könnyen szakadnak le, repednek be a nagy terhelés hatására, és gyógyulásuk többnyire nem is lehetséges. Idősödve a porcok kopása okozhat életminőség-romlást, melyet a helytelenül végzett sportolás siettethet.

 

Rangsorolhatunk a sportágak között, az ízületet veszélyeztető tulajdonságaik alapján. Azokban a sportokban, melyekben nagy erőkkel feszítjük egymásnak az ízületi felszíneket, azokban, melyek végzése során nagy erejű ütközések jönnek létre az ízületben, vagy ahol hirtelen fékezéssel, irányváltással kell dolgoznunk, ott ez a veszély egyértelműen jelen van. Az elsőre jó példák lehet a nagy súlyok mozgatásával járó sportok, a másodikra az ugrásokkal, szökdelésekkel járó mozgásformák, míg a harmadikra a fallabda vagy a foci.

Az egyszerű futás is károsodást okozhat a térd és bokaízületben, ha nem megfelelő talajon vagy futócipőben végezzük. A betont kerüljük el nagy ívben, amikor csak lehet, inkább természetes talajon, földön, salakon vagy műanyag futópályán fussunk! Sajnos a Margitszigeten kialakított futósáv nem sikerült tökéletesre. Túlságosan puha, így a beton keménységével éppen ellentétes tulajdonsága miatt károsít.Forrás: Napidoktor