Így kell megfelelően elkészíteni a tojást!
Mary Frances Kennedy Fisher amerikai kulináris sztár, aki 1992-ben hunyt el, tanácsaira azonban még ma is érdemes odafigyelni. Így például rendkívül hasznos módon elmagyarázta, hogyan kell megfelelően elkészíteni a tojást.
A híres amerikai szakácsnő, Mary Francis Kennedy Fisher azt szokta mondani, hogy helytelen azt mondani, hogy főzzük meg a tojást , mert szerinte a sikeres tojáskészítés titka abban rejlik, hogy valójában nem főzik meg.
A "Hogyan főzzünk farkast" című, 1942-es könyvének nemrégiben megjelent újbóli kiadása ismét nagy figyelmet keltett, ahol a tojásfőzés során alkalmazott módszerekről és azok helytelenségéről beszél.
Mary úgy véli, hogy a főtt tojás kifejezés helytelen, és ennek az ételnek a sikeres elkészítésének titka abban rejlik, hogy valójában nem főzik meg. Elmagyarázza, hogy amikor egy tojást forrásban lévő vízbe teszel, a sárgája nyers marad, és a fehérje azonnal megfő.
A cél az, hogy a tojás minden részét egy időben, azonos módon főzzük meg.
Ezért Mary két alternatívát kínál, amelyekről úgy gondolja, hogy jobb eredményeket érünk el.
Ezért a héj megrepedésének megelőzése érdekében azt javasolja, hogy először öntsünk hideg vizet a tojásra, mielőtt forrásban lévő vízbe tesszük. Hagyjuk alacsonyan, ameddig csak akarjuk, így a tojás a víz forrásával együtt egyenletesen fő meg.
A második módszerhez azt javasolja, hogy egy tojást hideg vízbe merítsük egy kis fazékban, amit gyorsan felmelegítünk, és amint felforr, a tojás kész és fogyasztható.
Ma már minden szakember a kemény tojást ajánlja, főleg kisgyermekek számára.