Így gondozd a paradicsomot
2023-05-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A paradicsom növények gondozása nyáron rendkívül fontos, mivel a meleg időjárás és a napsütés kedvező körülményeket teremt a növekedéshez és terméshozamhoz. Itt van néhány tipp a paradicsom növények gondozásához nyáron:

Ezektől a tippektől lesz extrán sok paradicsomod a kertedben

Öntözés

A paradicsomok szeretik a rendszeres, mérsékelt öntözést. A meleg időjárás miatt a talaj könnyen kiszáradhat, ezért fontos, hogy a növények mindig megkapják a szükséges nedvességet.

Ügyelj arra, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de ne is legyen túl vízben álló.

A legjobb időpont az öntözésre a korai reggeli órák vagy a késő délután, amikor a hőmérséklet alacsonyabb.

Mulcsolás

Tegyél mulcsot a paradicsom növények köré a talaj felszínén. Ez segít megőrizni a nedvességet a talajban, csökkenti a gyomnövények növekedését, és védi a talajt az extrém hőmérsékletváltozásoktól.

Támogatás és kötözés

A magas hőmérséklet és a nehéz termések miatt a paradicsom növények hajlamosak elhajolni vagy megtörni. Használj támrendszert vagy támogató rudakat, és kösd meg a növényeket, hogy támogatást nyújts nekik.

Trágyázás

Nyáron a paradicsom növényeknek további tápanyagokra van szükségük a gyors növekedés és terméshozam fenntartása érdekében. Alkalmazz organikus trágyát vagy komposztot a növények körül, és kövesd az adagolási utasításokat.

Betegségvédelem

Nyáron a paradicsom növények hajlamosak betegségekre, például gombás fertőzésekre. Fontos figyelni a levelek és a növények általános állapotát. Ha bármilyen betegség jeleit észleled, alkalmazz megfelelő növényvédő szereket vagy fordulj kertészeti szakemberhez tanácsért.

Termés érés

Nyáron a paradicsomok általában gyorsabban érnek meg. Figyeld a növényeket, és szedjed le az érett paradicsomokat időben, hogy elkerüld a túlérést.